Znali ste da vas umaci štite od bolesti?

Znanstvenici sa sveučilišta Western Ontario tvrde da bi razni umaci koji se koriste uz meso i neka druga jela mogli imati neslućene učinke na zdravlje.

9.4.2010.
22:23
VOYO logo

Razne marinade mogle bi biti mnogo više no ukusni umaci, tvrdi Raymond Thomas, koji radi doktorat iz biologije i psihologije na spomenutom sveučilištu. Njegovo istraživanje pokazalo je da umaci mogu biti jedan od glavnih izvora prirodnih antioksidanata.

Neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, razni oblici raka, upala i problemi sa staranjem kože mogu se spriječiti ako konzumiramo hranu bogatu antioksidansima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, razni začini i biljke izvrstan izvor antioksidanata, no procjena konzumacije takvih namirnica vrlo je teška, budući da se u usporedbi sa voćem i povrćem ne konzumiraju u velikim količinama. Takve namirnice upotrebljavamo u relativno malim količinama i to kao sastojke za mnoge začine, umake i ostale dodatke prehrani koji poboljšavaju okus glavnom jelu.

Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo