Play ponuda

Želite napraviti proljetni detoks? Evo kako

shimmer fallback

Molim Vas za nekoliko provjerenih i za zdravlje sigurnih recepata za dobar proljetni detoks.

6.4.2013.
15:21
Play ponuda

Recepti koji će potaknuti obnovu jetre svakako trebaju uključivati tamnozeleno povrće, izvrsne su i svježe klice, a po želji u popularne shakove i smoothije možete dodavati masnoće u obliku maslinovog ulja, avokada, razne sjemenke i orašaste plodove, kao i začine poput đumbira, limuna, kurkume, ali i korijena celera i peršina, koji će potaknuti diurezu. Od brojnih recepata na internetu izaberite one koji vam financijski odgovaraju. Mnogi od njih uključuju skupe preparate, no da biste postigli željeni učinak na jetru i bubrege, dovoljno će biti gore navedeno. U kuhinji nema mjesta monotonosti, neka recepti budu raznovrsni.

Tamnozeleno povrće ubrzava metaboliziranje štetnih i karcinogenih spojeva i njihovo izlučivanje iz organizma, stoga ga nastojte svakodnevno uvrstiti u svoje jelovnike. Primjer zdravog napitka: 1 šalica rikule 1 šalica špinata 1 avokado 1 jabuka 2 šalice soka od grejpfruta

Po želji ga možete modificirati, promijeniti omjer i vrstu zelenog povrća, dodati vodu, bananu i sl., ovisno o tome što vam odgovara. Ovaj i slične recepte s tamnozelenim povrćem trebaju izbjegavati oni koji imaju probleme sa štitnjačom (hipotireoza) te na antitrombotskoj terapiji. Također oprezni trebaju biti bubrežni bolesnici te osobe koje imaju napade gihta, bubrežne ili žučne kamence zbog sadržaja purina i oksalne kiseline u špinatu.

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com

Play ponuda
Play ponuda