Zbunjenost i osjećaj krivnje nakon dobre odluke

Želim čuti neki razuman savjet. Osjećam se zbunjeno, pokrenula sam rastavu braka, jer suprug me prevario, financijski, lagao je o mnogim novčanim pitanjima, godinama, a zatim je došla i seksualna prevara…

…Imamo dvoje male djece i kredit na zajednički stan. kad sam shvatila da je toliko lagao nisam imala snage za nastavak zajedničkog života. On je isprva preklinjao da mu oprostim, da me voli, bla bla… zatim je odselio, ne javlja se djeci, ne pomaže financijski, čekamo rastavu, ja plaćam kredit. Moji roditelji me ne razumiju, majka smatra da sam prenaglila jer svi muškarci varaju pa to nije razlog za razvod, njoj je nekako važniji okvir od sadržaja. Ne razumiju me ni neke prijateljice, smatraju da sam prekruta i da sad imam nepotrebne financijske probleme. Je li previše očekivati iskrenost i pošetenje od nekoga tko kaže da te voli ili sam ja u zabludi? Jedna Tanja

Odgovor:

Draga Tanja,
Ovakvim korakom pokazali ste da imate hrabrosti i odlučnosti! Svaki čovjek živi prema svojim uvjerenjima i životnim vrijednostima, i vi ste tako postupili, jer njegujete vrijednosti kao iskrenost, poštenje i vjernost koje su pozitivne i malo ljudi im ostaje dosljedno kao vi.

Razumijem da vam nije lako, financijski, i odgoj, i briga oko djece je potpuno na vama, a nevjera i laž s kojom ste bili suočeni je izazvala puno ljutnje i negativnih osjećaja koje trebate rješavati. I bliska okolina vam otežava jer nemate njihovu podršku i razumijevanje. Mislim da ste donijeli dobru odluku jer da niste vi napravili promjenu, nitko drugi ne bi i ništa se ne bi promijenilo.

Na ovaj način ste sebi pružili mogućnost boljeg života, kada prođe ovo razdoblje povrijeđenosti. S druge strane ste i suprugu dali mogućnost da razmisli o svojim postupcima, promijeni svoje ponašanje i zatraži vaš oprost. Njegovo trenutno ponašanje je samo pokazatelj nezrelosti i pokušaj da vas manipulira jer je ljut, na što nikako nema pravo!

Ostanite i dalje dosljedni, izdržite ovo teško razdoblje, komunicirajte samo sa ljudima koji vas podržavaju i razumiju.

Iva Stasiow, dr.med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

http://www.psihonet.net/

Povratak na Net.hr