Play ponuda

Zbog čega nam transmasti škode?

shimmer fallback

Masti su neophodne za funkcioniranje organizma, rast, razvoj i opće zdravlje.

30.8.2011.
16:56
Play ponuda

Transmasti ili 'trans' oblik masnih kiselina, vrsta je nezasićenih masti koje se ponašaju poput zasićenih. To znači da su loše za zdravlje srca jer podižu razinu 'lošeg' kolesterola u krvi. Termini 'zasićeno' i 'nezasićeno' odnose se na tip molekula u mastima.

Transmasne kiseline nastaju procesom hidrogenizacije kojim se iz tekućih masnoća dobivaju krute masti, poboljšava im se okus, postiže bolja mazivost, osigurava stabilnost hrane i produžava njen rok trajanja.

Najviše ih ima u margarinima, slatkišima, čipsu i svoj brzoj hrani, te su kao takve organizmu potpuno nepotrebne. Njihovo prekomjerno uživanje, kao i ono zasićenih kiselina, ima negativan efekt na srčano-krvožilne bolesti.

Velika populacijska ispitivanja pokazala su da ljudi s visokom unosom transmasti češće obolijevaju od srčanih bolesti, točnije, liječnici vjeruju da su transmasti puno opasnije od zasićenih masti budući da mogu smanjiti koncentraciju 'dobrog' kolesterola koji nas štiti od srčanih bolesti. Ulja s transmastima se danas još uvijek koriste u proizvodnji peciva, keksa, kolača, a ponekad i u pripremi brze hrane.

Budući da ne postoji zakonska obveza označavanja količine transmasti na svakom prehrambenom proizvodu, teško je procijeniti koliko ih unosimo u organizam.

http://www.dijeta.co/zbog-cega-nam-transmasti-skode/

Vezani članci:

arti-201108230602006 arti-201108160484006

Play ponuda
Play ponuda