KONAČNO OTKRIVENO /

Geni ili navike? Evo zašto neki ljudi dobiju trovanje hranom, dok drugima nije ništa

Image
Foto: Shutterstock

Pravilna priprema i skladištenje hrane ključni su faktori u prevenciji trovanja

13.7.2024.
19:59
Shutterstock
VOYO logo

Jeste li se ikada našli u situaciji u kojoj zajedno s još nekoliko ljudi jedete određeno jelo, a da ste pritom samo vi dobili trovanje hranom? Možda ćete pomisliti da u tom slučaju ni nemate trovanje hranom jer logika nalaže da bi posljedice osjetili i drugi.

Ipak, ispostavilo se da je sasvim moguće da nekoliko ljudi jede istu hranu, ali da na nju različito reagira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Koje osobe su u opasnosti?

Imunosni sustav igra ključnu ulogu u tome kako tijelo reagira na potencijalno opasne mikroorganizme u hrani. Osobe sa snažnijim imunitetom obično imaju veću sposobnost borbe protiv bakterija ili virusa koji mogu uzrokovati trovanje hranom. S druge strane, osobe s oslabljenim imunosnim sustavom, kao što su starije osobe ili osobe s kroničnim bolestima, mogu biti podložnije infekcijama.

Image
a mnogi to rade /

Dijetetičarka upozorava da slaninu nikad ne biste trebali pripremati na ovaj način: 'Može doći do trovanja'

Image
a mnogi to rade /

Dijetetičarka upozorava da slaninu nikad ne biste trebali pripremati na ovaj način: 'Može doći do trovanja'

Svaki čovjek ima jedinstvenu crijevnu floru koja se sastoji od različitih bakterija i mikroorganizama. Sastav ove flore može utjecati na sposobnost organizma da obradi hranu i izbjegne trovanje. Neke bakterije u crijevnoj flori mogu čak pomoći u zaštiti tijela od potencijalno opasnih patogena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genetika također igra ulogu u tome kako organizam reagira na hranu. Različite genetske varijacije mogu utjecati na enzime i proteine u tijelu koji su odgovorni za razgradnju i obradu hrane. Na primjer, neke osobe mogu imati genetske predispozicije koje ih čine manje ili više osjetljivima na određene toksine ili alergene u hrani.

Image
Foto: Profimedia

Način pripreme i čuvanja hrane

Pravilna priprema i skladištenje hrane ključni su faktori u prevenciji trovanja. Nepravilna termička obrada hrane može dovesti do preživljavanja štetnih mikroorganizama, dok neadekvatno skladištenje može doprinijeti razmnožavanju bakterija. Pored toga, higijena tijekom pripreme hrane, kao i pravilno pranje voća i povrća, mogu značajno smanjiti rizik od kontaminacije.

Osobe koje su pažljive u vezi higijene, posebno u kuhinji, imaju manje šanse da dožive trovanje hranom. To uključuje redovno pranje ruku, čišćenje radnih površina i alata za pripremu hrane, kao i izbjegavanje upotrebe istih noževa za različite namirnice.

Iako je nemoguće potpuno eliminirati rizik od trovanja hranom, razumijevanje faktora koji utječu na individualne reakcije može pomoći ljudima da zaštite svoje zdravlje. Pridržavanje osnovnih pravila higijene i sigurnosti hrane, kao i svijest o svojim reakcijama na određene sastojke, mogu značajno smanjiti rizik od neželjenih zdravstvenih problema povezanih s trovanjem hranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Trovanje gulašom u školi u Otoku. 'Hranu koja je podijeljena kuhar je probao. Dao je čak i svojoj djeci'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo