Studija provedena na Sveučilištu Sjeverne Karoline obuhvatila je približno 31 tisuću djece u razdoblju od 1977. i 2006. Studija je pokazala da zadnjih godina 98 posto djece jede između obroka, a potkraj sedamdesetih to je činilo 74 posto djece.
"Neka djeca, posebno mlađa, gotovo neprestano nešto grickaju", tvrdi nutricionist Barry Popkin, glavni autor studije objavljene u časopisu Health Affairs od ožujka.
"Ta otkrića zabrinjavaju jer sve više djece u SAD-u neuredno jede, što bi moglo uzrokovati pretilost", dodao je.
U SAD-u je svako treće dijete ili adolescent pretilo ili prekomjerne težine, a pretilost već u ranoj dobi može uzrokovati kronične bolesti, poput visokog tlaka, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.
"Djeca jedu tri obroka na dan, ali uz to pojedu i grickalice, koje su vrlo kalorične i nemaju nikakvu hranjivu vrijednost", dodao je Popkin.
Tako djeca, grickajući između obroka, na dan unesu u prosjeku 168 dodatnih kalorija.
Studija je pokazala da kod djece čips, slane grickalice, čokoladice i drugi slaktiši čine 27 posto dnevnoga unosa kalorija.