Ne treba zaboraviti da se maslinovo ulje dobiva iz ovog zanemarenog ploda. Mnogobrojne sorte pitomih kultiviranih maslina – Olea europea sativa – mehaničkim ili drugim fizikalnim postupcima, u uvjetima, posebno toplinskim, koji ne utječu na promjene njenog svojstva, daju dragocjeno ulje. Ono je stoga prirodan proizvod ploda masline u kojemu su sačuvani svi vrijedni biološko-prehrambeni sastojci. Drugim riječima, moglo bi se reći da maslinovo ulje zadržava sva pozitivna svojstva masline.
Sva pozitivna djelovanja koje posjeduje maslinovo ulje, posjeduje i maslina, koja je izvor tog ulja. Pozitivna svojstva očituju se kroz zaštitnu ulogu u borbi protiv prijevremenog starenja krvnih žila, zaštitu želuca i jetara, poticanje rasta tijekom djetinjstva. Tvari zaslužne za takvo djelovanje maslina i maslinovog ulja su jednostruko nezasićena masna kiselina – oleinska masna kiselina, vitamin E, beta-karoten, fenolne komponente, fitosteroli, terpeni i drugi vrijedni sastojci.
http://www.vitamini.hr/
Vezani članci:
arti-201107010549006 arti-201107210017006