VELIKO OTKRIĆE U LIJEČENJU TUMORA: / Istraživanje srušilo definicije raka, ovo bi moglo voditi drastičnim promjenama

Dešifriranje genskog koda tisuću različitih tumora temelj je razvoju novih lijekova, a mnoge terapije koje su već razvijene postat će mnogo učinkovitije, oduševljeni su znanstvenici.

6.4.2018.
7:07
Connor Dickie/Flickr
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Revolucionarno međunarodno istraživanje pokazalo je kako tumori u različitim dijelovima tijela, koji su se ranije smatrali različitim bolestima, dijele neke molekularne sličnosti zbog kojih bi mogli biti učinkovito liječeni terapijama koje su već na tržištu.

Istraživanje ruši definicije raka poput raka dojke ili raka crijeva što je, načelno, samo opis gdje se tumor prvotno razvio. Umjesto toga, novootkriveni molekularni ustroj raka može voditi drastičnim promjenama u liječenju, otkrivajući koja bi terapija bila najučinkovitija kod svakog pojedinog pacijenta.

Ospežna analiza 11.000 slučajeva

Atlas gena tumora je najveći projekt tog tipa i mapirane su novotvorne stanice iz 11.000 pacijenata i 33 različita tipa raka.

Uspoređujući te podatke s terapijama koje se već koriste za liječenje raka, liječnici su otkrili kako već sada postoji učinkoviti tretman za otprilike 50 posto tipova raka.

Neki opasni geni su nasljedni

Osim toga, projekt je povezao tumore s mutacijama 300 različitih gena, uključujući i one najzloglasnije poput mutacija na genima BRCA1 i BRCA2 koje drastično povećavaju rizik od raka dojke. Istraživanje je pokazalo kako otprilike 8 posto mutacija koje izazivaju rak nasljeđeno od roditeljskog DNK, a nisu nastale od rizičnih faktora poput pušenja ili izlaganja suncu.

"Ukratko, biomedicina sada više ne promatra tumore u izolaciji nego savladava istraživanje tumore u širem kontekstu. Rezultati ovog istraživanja omogućuju drastične promjene u kliničkim praksama i razvoju lijekova", zaključuju u radu, prenosi Independent. Iako sam rad ne razvija konkretne lijekove za rak, stvara temelje na kojima se mogu razviti puno učinkovitije terapije.

Konretno, zahvaljujući ovom istraživanju, moguće je razviti lijek koji se temelji na sličnosti tumorskih stanica, poput raka stanica oko pluća, mjehura i mozga.

"Pručavajući molekularnu strukturu tumora sada znamo da su neki tumori prilično povezani. Primjerice, rakovi koji kreće iz stanica koje su ovoju različitih organa su prilično povezani bez obzira na to gdje se nalaze", pojašnjava dr. Li Ding, jedna od autorica studije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali