Žitarice su najdraži jutarnji obrok mnoge djece, no gotovo sve sadrže visoku ili srednju razinu šećera, pokazali su rezultati britanskog istraživanja na 126 žitarica, piše Metro.

Organizacije "Action On Sugar" i "Action On Salt" otkrile su da 92 posto žitarica s ambalažama prilagođenima djeci (jarke boje i likovi iz crtića) sadrže visoke ili srednje količine šećera. Radi se o rastu od jedan posto u odnosu na prošlu godinu, unatoč tome što su se glavni proizvođači obvezali staviti zdravstvene prednosti svojih proizvoda na prvo mjesto.

Izvještaj Zaklade za hranu "Broken Plate" pokazalo je da gotovo polovica žitarica za djecu, točnije 43 posto, sadrži čokoladu.

Žitarice s najvećim udjelom šećera imaju 12 grama po zdjeli, što je ekvivalent konzumiranja pet i pol keksa za doručak.

S police sa žitaricama na policu sa slatkišima

Iz tog je razloga "Action On Sugar" pozvao da se ovi proizvodu uklone s polica u trgovinama gdje se nalaze žitarice za doručak i da se postave uz druge slastice, kako bi se naglasilo da takva hrana spada pod "slatkiše", a ne pod zdravu opciju za doručak.

Stručnjaci nisu zabrinuti samo zbog količine šećera, već i zbog količine soli u žitaricama. Naime, oko 60 posto testiranih proizvoda imalo je srednji ili visok udio soli.

Ni prehrambene prednosti žitarica nisu visoke. Čak 45 posto ima malo vlakana, što je povećanje od sedam posto u odnosu na prošlu godinu.

Uklanjanje ambalaža prilagođenih djeci

Organizacije apeliraju na proizvođače da s ambalaža uklone slike prilagođene djeci. Supermarketi poput Lidla i Asde obećali su maknuti slike likova iz crtića s ambalaža žitarica koje same proizvode.

"Prehrambena industrija trebala bi imati pakiranja prilagođena djeci na zdravijoj hrani i pićima kako bi oni preuzeli glavnu ulogu u njihovoj prehrani", izjavila je nutricionistica Kawther Hashem.