Glumica Lana Gojak Bajt, koju mjesec dana dijeli od porođaja, upozorila je na problem koji, uza sve druge teškoće trudnoće, trenutno brine sve trudnice i pritom istaknula dvostruke kriterije koje nameće Stožer.

'Valjda je medicinska skrb važnija od koktel-partija i zabava

„Nisam imala nekih velikih želja u trudnoći ali otkako epidemiološke mjere popuštaju, dopuštena su sve veća javna okupljanja, granice se otvaraju i život se napokon vraća u normalu, moja zelja je svakim danom sve veća, toliko je velika da je svakodnevno mantram, a počela sam je i sanjati! I vjerujem da nisam jedina!!
OTVORITE BOLNICE I DOPUSTITE PRATNJU NA PORODU!!
Iako su se bolnice polako počele otvarati trenutno su npr. u Zagrebu otvorene samo dvije bolnice, a trudnica ima puno. Svaka od nas zaslužuje najbolji mogući tretman, međutim ako su doktori i primalje zbog navale pretrpani poslom, usprkos velikom trudu, ne mogu svakoj ženi pružiti ono sto joj u tim važnim trenucima treba! Nadam se da je Vladi medicinska skrb ipak nešto više na listi prioriteta od koktel partija i zabava!?“, poručila je na Instagramu.

'Svaka bolnica vodi svoju politiku'

Za Gloriju.hr je istaknula kako je muči i neizvjesnost, ali i potpuno različiti kriteriji koji ovise od rodilišta do rodilišta.

"U većini rodilišta koja su se otvorila za pratnju traže PCR test ne stariji od 48h, negdje je potvrda o primljene dvije doze cjepiva dovoljna, negdje se pratnja naplaćuje 100 kn, negdje je besplatna, negdje pratnja mora sama kupiti kompletnu zaštitnu opremu u ljekarni, a negdje će je dobiti besplatno u bolnici", otkrila je Lana.

Kako se može znati kada će krenuti trudovi?

"Svaka bolnica ima svoja pravila i vodi svoju politiku, što mislim da je u trenutku kada je sve otvoreno, kada epidemiološke mjere gotovo više i ne postoje, potpuno apsurdno i sramotno za one koje vode zdravstveni sustav. Također, koliko sam upućena, posjete nakon poroda nisu nigdje dopuštene.

Što se tiče PCR testa voljela bih da mi netko otkrije čarobnu formulu kojom se može izračunati kada će ženu uhvatiti trudovi tako da otac stigne obaviti test i dobiti nalaze u roku od 48 sati, rado bih je podijelila s ostalim trudnicama” ističe Lana.

Premalo kreveta, osoblja...

Kaže kako joj se javljaju žene s različitim pričama – od onih da su muževi čekajući nalaz testa ostali ispred bolnice, do onih o pretrpanim rodilištima u kojima je dozvoljena pratnja, no nemaju dovoljno kreveta ili medicinskog osoblja, ali svi profesionalno obavljaju svoj posao.

“Jedna od najgorih priča koje sam čula je da se žena porodila u 4 ujutro, a da su je oprali i presvukli u 14 sati popodne. Strašno”, rekla je Lana, istučući problem prenatrpanih rodilišta.