Uspješno očistite organizam od toksina

Ne samo da nam detoksikacija pomaže da skinemo višak kilograma nego omogućava organizmu više energije, bistriji um te mnoštvo drugih pozitivnih učinaka.

23.3.2012.
17:52
VOYO logo

Glavobolje, prekomjerna težina, nadutost, alergije, depresija, umor koji ne prolazi, oslabljeni imunitet, problemi s probavom, visoki tlak i kolesterol problemi su koji se na prvi pogled ne čine ozbiljnima, no s vremenom mogu itekako ugroziti zdravlje.

Iako naizgled nepovezani, činjenica je da korijen svih tih tegoba leži u zatrovanosti našeg organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treba obratiti pozornost na otrove, odnosno toksine u našem okruženju i svakodnevnom životu te ih barem nakratko eliminirati iz njega, a ako je moguće, bilo bi dobro smanjiti ih na minimum, objašnjava diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš, zbog čega bi povremeno svatko trebao napraviti detoksikaciju, odnosno pročišćavanje organizma.

Od 7 do 21 dan

'Za vrijeme detoksikacije poželjno je izbjegavati rafinirane namirnice, dakle, sve prerađeno poput bijelog kruha, riže, tjestenine, šećera, slatkiša, transmasnih kiselina u margarinu i lisnatom tijestu, slatkih gaziranih pića, slanih grickalica, gotove i polugotove proizvode te suhomesnate proizvode', kaže Mirna Trumbetaš te dodaje kako je riječ o niskohranjivim prerađenim namirnicama koje poništavaju djelovanje hranjivih tvari, a njima u organizam unosimo i prazne kalorije, previše 'loših' masnoća i jako puno soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poželjno je, naravno, tijekom detoksikacije paziti da ne dođe do gubitka esencijalnih hranjivih tvari čime bi se narušilo cjelokupno zdravstveno stanje, a najbolje ju je provoditi u intervalima od 7, 14 ili 21 dan.

'Pri detoksikaciji potrebno je pojačati doze vitamina C i E, flavonoida i drugih antioksidansa, te sumpor koji je vrlo važan element u procesu uklanjanja otrova iz organizma. Obično detoksikacija podrazumijeva voćne i povrtne sokove te namirnice kao što su salata i zeleno lisnato povrće, mrkva, limunov sok, suhe šljive, celer, brokula, žitarice, češnjak, luk, poriluk, prokulica, kupus, cvjetača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupusnjače poput zelenog i crvenog kupusa, kelja, raštike, rotkvica i rikole pioniri su detoksikacijskog menija. Te namirnice bogate su hranjivim tvarima uz pomoć kojih se naš organizam neprestano može obnavljati i pročišćavati, potiču rad jetrenih enzima, pomažu u čišćenju potencijalnih kancerogenih tvari i u uklanjanju otpadnih tvari, objašnjava Trumbetaš te zaključuje kako je tijekom detoksikacije izuzetno važno tijekom dana popiti 1,5 do 2 litre vode.

Dnevni detox meni:

Doručak: kuhana kvinoja (žitarica) s nekoliko suhih šljiva ili limunov sok ili sok od mrkve i cikle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ručak: brokula kuhana na pari, kuhani ječam preliven maslinovim uljem i češnjakom i zelena salata s rotkvicama ili cvjetača kuhana na pari, kuhana zob začinjena maslinovim uljem te salata od rikole

Večera: juha od povrća, npr. od brokule, cvjetače ili poriluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo