Autori knjige, koji rade u Centru za ljudsku prehranu na Sveučilištu Colorado u Denveru, tvrde da škrob iz namirnica kao što su banane, zobena kaša, smeđa riža i krumpir potiče rad metabolizma, ima snagu suzbiti apetit, potiče raspoloženje, smanjuje stres i ubrzava gubitak kilograma. U studiji koja je provedena na 4.451 osobi uočili su da su najmršaviji oni koji jedu najviše ugljikohidrata u obliku žitarica punog zrna, voća i povrća, dok su najdeblje osobe bile one koje su jele najmanje ovih namirnica. Dakako, prejedanje bijelim kruhom i drugim rafiniranim ugljikohidratima ima suprotan učinak. Nutricionisti i liječnici već duže upozoravaju da prehrana s puno proteina, a malo ugljikohidrata može utjecati na gubitak kilograma, ali nije ni najmanje zdrava. Naime, trećina onoga što pojedemo trebali bi biti ugljikohidrati. Ipak, većina nutricionista oprezna je u vezi s tezom stručnjaka iz Denvera koji preporučuju još veći unos ugljikohidrata, no upozoravaju da je opasno i sasvim ih izbaciti.
U knjizi The Carb Lover’s Diet tvrdi se da ugljikohidratima bogata hrana, poput krumpira, kruha i tjestenine, može pomoći u gubitku suvišnih kilograma.