U zadnje vrijeme je viđamo posvuda: Je li pasta za zube od medicinskog ugljena zaista sigurna?

Prava istina o pasti za kojom je internet poludio

21.8.2017.
13:00
thinkstock, sommail
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Medicinski je ugljen u posljednje vrijeme postao pravi hit kojeg možemo naći posvuda. Razlog toga treba potražiti u njegovim detoksikacijskim moćima jer na sebe lovi sve od opasnih kemikalija do prljavštine i ulja, a u nekim se bolnicama koristi i kao terapija prilikom trovanja. Upravo zato ne treba čuditi što ljudi smatraju da se može upotrijebiti i kao pasta za zube.

Što je to medicinski ugljen?

Medicinski ili aktivni ugljen dobiven je žarenjem različitih organskih otpadaka iz mesa, krvi ili drva uz dodatak sredstva za aktiviranje, odnosno različitih anorganskih spojeva. Njegova je djelotvornost velika, a u medicini se primjenjuje još od davnih dana. Zubar Peter Auster tako objašnjava kako zubna pasta napravljena od njega nije nikakva novost, već da pripada antičkoj medicini. "U teoriji ona na sebe važe mrlje, kamenac, bakterije, viruse", rekao je Auster.

Treba li aktivni ugljen staviti u usta?

Zubar je Gregg Lituchy rekao kako ga preporučuje svojim klijentima kao sredstvo uklanjanja mrlja, ali ne i kao sredstvo bijeljenja zubi jer tvrdi da je zube teško izbijeliti putem bilo koje paste. Zubne mrlje uključuju sve mrlje na površni zuba uzrokovane kavom, crvenim vinom, duhanom i tamnom hranom, ali i one uzrokovane traumom, lijekovima ili pretjeranim korištenjem flora. Aktivni ugljen izuzetno dobro uklanja prvu skupinu mrlja, ali ne i drugu. Za drugu je, nažalost, potreban odlazak zubaru. Drugim riječima, slobodno ga koristite, no nemojte očekivati čuda.

Djeluje li i ovdje detoksikacija?

Vaši zubi nisu isto što i jetra ili bubrezi pa se u njima ne sakrivaju toksini koje je potrebno izbaciti. Važno je napomenuti da je izuzetno malo istraživanja napravljeno po pitanju abrazivnih učinaka takve zubne paste, zbog čega Lituchy savjetuje da zube perete izuzetno nježno kako bi izbjegli oštećenje cakline. Također nemojte oduševljeno baciti staru zubnu pastu u smeće jer je ona na bazi flora, a flor je izvrsno sredstvo prevencije raspadanja zubi. Kako izgleda pranje zubi pomoću aktivnog ugljena, pogledajte u videu dolje.

Izvor: Harper's Bazaar

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali