Play ponuda

BUDITE NA OPREZU / U Europu stigla bolest koju prenose - mačke! Izaziva čireve koji ne zarastaju, može napasti pluća, oči, zglobove...

Foto: Medical Mycology Case Reports

Infekcija gljivicom raširena je u Južnoj Americi, no SZO upozorava kako zbog globalnog zatopljenja tropske bolesti dobivaju nova staništa

3.3.2023.
11:52
Medical Mycology Case Reports
Play ponuda

Bolna bolest s mjehurima na koži koju šire mačke prvi je put otkrivena u Britaniji, javlja Mail Online.  Do sada, rijetka infekcija koju prenose mačke nikada nije viđena izvan Južne Amerike.  Troje Britanaca oboljelo je od gljivica, zadobivši rane i čireve na rukama, zapešću i rukama.

Vladini pročelnici za zdravstvo tvrde da su svi dobili gljivičnu infekciju od iste mačke, koja je bila spašena iz Brazila - gdje su gljivice raširene. Sve tri bile su pozitivne na sporotrichosis brasiliensis, samo jednu vrstu gljivice.

Majku, kćer i veterinara, od kojih nitko nije naveden imenom, ogrebala je ista mačka. Unatoč posjekotinama zbog kojih su morali tražiti liječničku pomoć, svo troje su se potpuno oporavili.

Sve počinje lezijama

Izvor: Medical Mycology Case Reports

Simptomi počinju lezijama ili ranama u blizini dijela tijela izloženog gljivicama. Infekcija, koja je obično blaga, također može zahvatiti oči, pluća te kosti i zglobove. U rijetkim slučajevima može utjecati na središnji živčani sustav.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da gljivične infekcije postaju 'velika prijetnja' javnom zdravlju jer klimatske promjene čine okruženja pogodnijima za njih. Znanstvenici UKHSA-e dokumentirali su britanske slučajeve u časopisu Medical Mycology Case Reports.

63-godišnja majka, porijeklom iz jugoistočnog Brazila, koja je tri godine živjela u Velikoj Britaniji, bila je jedan od zabilježenih slučajeva.

Play ponuda

U to vrijeme nije se vratila u Brazil. Posjetila je liječnika opće prakse nakon što je tri tjedna imala rane na ruci i natečene limfne čvorove nakon ogrebotine koju je zadobila dok je hranila svoju mačku.

Njezina 30-godišnja kći, koja je također bila zaražena, preselila se u Ujedinjeno Kraljevstvo u isto vrijeme kad i njezina majka i od tada također nije putovala natrag. Kao i njena majka, kćerka je osam tjedana imala čir na srednjem prstu koji nije htio zacijeliti zbog ogrebotine od mačke.

Zarazio se i veterinar

Oboje je njihov liječnik opće prakse uputio u njihovu lokalnu kliniku za zarazne bolesti i šest mjeseci su dobili itrakonazol - lijek koji se koristi za liječenje gljivičnih infekcija.  U istoj je kući živio i kćerin devetogodišnji sin, no on nije bio zaražen i nikada ga mačka nije ogrebala ni ugrizla.

Treći prijavljeni slučaj bio je onaj veterinara kojeg je mačka ogrebala dok ju je pregledavao na dogovorenom pregledu.  Četiri tjedna kasnije dobio je čir na srednjem prstu i lezije koje su se protezale duž ruke  Podvrgnut je biopsiji koja je potvrdila sporothrix brasiliensis i propisano mu je tromjesečno liječenje itrakonazolom.

Play ponuda

Znanstvenici tvrde da je mačka koja je vjerojatno odgovorna za ljudske slučajeve bio 9-godišnji muški dugodlaki domaći mačak kojeg je spasila obitelj u jugoistočnom Brazilu. Doveli su ga sa sobom u Ujedinjeno Kraljevstvo kada su se preselili. U časopisu nisu objavljeni detalji o pasmini mačke.

Izvor: Medical Mycology Case Reports

Ne širi se s čovjeka na čovjeka

Prvi slučaj CTS-a u Britaniji, uzrokovan drugom gljivicom pod nazivom Sporothrix humicola, prijavljen je 2020. godine. Sporotrihoza se širi ugrizom ili ogrebotinom zaražene mačke. Nema zabilježenih slučajeva prijenosa s čovjeka na čovjeka. Prvi simptom je obično mala ružičasta, crvena ili ljubičasta bezbolna kvržica, koja se obično pojavljuje na prstu, šaci ili ruci gdje je gljivica prvi put ušla kroz pukotinu na koži, kao što je ogrebotina ili ugriz.

Tada se razvijaju otvorene kvržice ili čvorići koji počinju izgledati kao čirevi. Vrlo sporo zacjeljuju. Rijetko, zaražena osoba može dobiti upalu pluća ako je udahnula spore gljivice, što uzrokuje simptome kao što su otežano disanje, kašalj i groznica. Infekcija se može proširiti na druge dijelove tijela, uključujući kosti i zglobove te središnji živčani sustav i uzrokovati bolove u zglobovima, glavobolje i napadaje. To se zove diseminirana sporotrihoza.

Izvor: Medical Mycology Case Reports

Budući da većina slučajeva sporotrihoze uključuje samo kožu ili tkiva ispod kože, CDC kaže da se uglavnom liječi antifungalnim lijekovima na recept tijekom nekoliko mjeseci. Ako je infekcija teška i zahvaća druge dijelove tijela, daje se intravenski lijek. Osobe sa sporotrihozom u plućima možda će trebati operaciju uklanjanja oštećenog tkiva.

Play ponuda

CTS je prepoznat kao zoonotska (prijenos mačke na čovjeka) epidemija i prijetnja javnom zdravlju u Brazilu od 1990-ih. Od tada se proširio na druge zemlje Južne Amerike, poput Argentine i Paragvaja.  Mačka koja je nosila gljivičnu infekciju u međuvremenu je umrla.