Dr. Kerri-Ann Jennings, urednica magazina Well sastavila je četverotjedni plan koji vam može pomoći da izgubite suvišne kilograme. Ovaj plan vam daje zdrave prehrambene alate i strategije koje možete nastaviti koristiti dok održavate novostečenu liniju.
Vitkost za četiri tjedna:
1. tjedan: Pratite što jedete
Bilo da slijedite konkretan plan obroka ili ga samo koristite kao vodič, za početak bilježite što trenutno jedete. Možda mislite da znate (evo, imao sam jogurt i voće za doručak, sendvič za ručak), ali kada zapišete svaki zalogaj mogli biste se iznenaditi koliko dodatnih zalogaja ubacite u jednom danu. Možete i snimati fotografije obroka na mobitel.
2. tjedan: Opskrbite se zdravom hranom
Izvrnite kuhinju i smočnicu naopačke ako je to potrebno. Sve slatkiše, gazirane napitke i kalorične grickalice poklonite susjedima ili vitkim prijateljima. Zatim napunite smočnicu i hladnjak zdravom hranom. Pobrinite se da imate puno zdrave hrane pri ruci. Povrće ima malo kalorija i puno je vlakana, tako da je ono odličan izbor.
3. tjedan: Osmislite plan vježbanja
Teško je izgubiti težinu oslanjajući se samo na dijetu. Naime, da biste izgubili jedan kilogram masnog tkiva, morate stvoriti kalorijski deficit (trošenje više kalorija nego što uzimate) od 3.500 kalorija. To znači 500 kalorija manje na dan - a to je najlakše učiniti kroz kombinaciju vježbi i prehrane bogate povrćem i nemasnih proteina. Ako ste već započeli s preporučenih 30 minuta umjerene aktivnosti pet dana u tjednu, dodajte dodatnih 10 minuta. Također uvrstite i trening snage s utezima jer pomaže oblikovati mišiće i spriječiti usporavanje metabolizma. Pronađite vježbe u kojima uistinu uživate - bit ćete više motivirani i ustrajati.
4. tjedan: Poboljšajte strategiju
Promjene koje su navedene za prva tri tjedna vjerojatno su već donijele rezultate. Možda ćete primijetiti da su vaše prehrambene navike već sad zdravije. Ovaj tjedan nastavite započeto i usredotočite se da jedete više povrća - jer ima puno vode i vlakana, što pomaže da se osjećate sitiji uz manje kalorija. Pokušajte koristiti manje tanjure i zdjele, zbog kojih će vam se i manje hrane činiti dovoljnom.