Jagode, naranča, limun i jabučni ocat
Jagode sadrže enzime koji izbjeljuju zube i čiste zubne naslage. Uzmite cijelu ili zgnječenu jagodu i protrljajte po zubima. nakon 'tretmana' poželjno je zube oprati pastom jer jagode sadrže šećer. Također možete koristiti i koru naranče i limuna, sodu bikarbonu te jabučni ocat.
Pravilno četkanje zubi i zubni konac
Zube perite dvaput na dan zubnom pastom koja sadrži fluor. Važno je očetkati sve plohe zubiju kao i prostor među njima za koje je zadužen zubni konac, i ono što je jako važno, nakon pranja zubiju, pijte samo vodu. Pravilno četkanje nije ono gore-dolje već kružno i nježno. Suvremena stomatologija preporučuje četkicu od umjetnih vlakana i to mekanu, a savjetuje se njezina izmjena tri puta godišnje. Pranje treba trajati oko tri minute.
Pranje zubiju prije doručka
Važno je zube oprati čim ustanete iz kreveta i to prije doručka. Na taj način ubijamo bakterije koje nastaju tijekom noći u usnoj šupljini, kao i neugodan zadah iz usta koje uzrokuju. Karijes nastaje zbog kiselih tvari koje su proizvod kemijske reakcije zubnog kamenca i šećera u hrani. Uklonite li dnevne naslage kamenca prije jela, izbjegavate formiranje kiselih tvari.
Četkajte jezik
Vrlo je važno ne zaboraviti očetkati jezik, na kojem se također nakupljaju štetne bakterije - točnije, najviše je anaerobnih bakterija. One razvojem stvaraju sumpor koji je jedan od krivaca lošeg zadaha.
Žvaka da, ali samo 10 minuta
Ne žvačite žvakaću gumu više od 10 minuta. Dokazano, žvaka smanjuje stres i može donijeti svježi zadah, ali donosi i neugodnosti zubima. Naši zubi su stvoreni za drobljenje i usitnjavanje, a nakon što žvaka omekša i izađu svi sokovi, zubi počinju udarati jedni u druge i time se vrši poguban pritisak na njih.