'sve smo pokušali' / Tajne roditeljstva: Kako naučiti dijete da pospremi svoju sobu?

Image
Foto: Pexels

'Učiti znači uvesti red u nered, ali da bi se uveo red, potreban je nered', kaže francuska psihologinja Isabelle Filliozat u knjizi 'Sve smo pokušali'

28.2.2020.
13:35
Pexels
VOYO logo

"Sve smo pokušali" je priručnik za roditelje s vrijednim savjetima o tome kako bez muke i sukoba preživjeti razdoblje od djetetove 1. do 5. godine, te kako na tom turbulentnom putovanju zvanom roditeljstvo prebroditi sve djetetove ispade protivljenja, plača i bijesa. Donosimo vam zanimljiv ulomak iz knjige. 

Postupno učenje, pospremanje sobe

Pospremanje sobe često je razlog sukoba. Za roditelja stvari su na svojem mjestu kad  su spremljene u ormare. Za dijete, njihovo je mjesto... ondje gdje ih je stavilo i gdje ih može vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala djevojčica još ne može misliti na ono što je skriveno u ladici ili u  ormaru. U  suviše urednoj sobi ona je ovisna o vama u izboru igre. Kada su igračke vidljive,  privlači je jedna ili druga. Ne voli kad nestanu. 

Studije su pokazale da djeca koja su odrasla u neredu imaju za nekoliko bodova viši IQ od druge djece! Jesu li postala inteligentnija zato što su  neuredna ili je obrnuto? U svakom slučaju ta je korelacija prisutna i može pomoći roditeljima da smanje stres. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dajte prednost složenijim situacijama! Doista, razbacane stvari pridonose vizualnoj stimulaciji, mozak stvara poveznice dok pogled ide s jedne stvari na drugu, gledajući ih odozgo, odozdo, sprijeda, straga...

Učiti znači uvesti red u nered, ali da bi se uveo red, potreban je nered. Dakle, ni  opsesivan red, ni pretjerana „ležernost“ nego postupno učenje u skladu s godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
<para><em>Mama,  bojim  se kad  vi­češ. Gledam svoju sobu i ne znam što trebam učini­ti. Ne razumijem što želiš. Ne znam pospremati. Više volim da me učiš nego da me plašiš.</em></para>
Image
Foto: Promo

(Foto: Promo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo