OPĆA OPASNOST

SUŠE SE TESTISI: Virus zika mogao bi imati razorni utjecaj i na mušku plodnost

Eksperimenti provedeni na miševima povezuju infekciju virusom zika s trajnim oštećenjima ključnih dijelova muškog reproduktivnog sustava, prenose mediji.

Posljedica zaraze je smanjenje volumena testisa do 90 posto i reduciranje prisutnosti spolnih hormona, objavili su američki naučnici sa Sveučilišta Washington u časopisu Nature.

Zabilježeno je i uništenje unutrašnjih struktura u testisima. Do ovih promjena je došlo u roku od 3 tjedna nakon infekcije.

Ranije studije su već pokazale kako se zika virus u sjemenoj tekućini može zadržati i 6 mjeseci.

ZIKA VIRUS U HRVATSKOJ: Potvrđen prvi slučaj infekcije kod žene koja se vratila iz Brazila

Istraživanja na ljudima

“Za sada su ovi rezultati potrđeni samo na miševima, ali rezultat je dovoljno zabrinjavajući za provođenje daljnjih istraživanja na ljudima zbog mogućih posljedica za muškarce”, rekao je voditelj studije, dr. Michael Diamond.

“To mora biti potvrđeno”, kaže dr. Diamond, profesor patologije, imunologije i molekularne mikrobiologije.

Velik dio globalnih napora u borbi protiv virusa zike je usmjeren na zaštitu trudnica od infekcije zbog teških posljedica za njihovu nerođenu djecu.

Infekcija zika virusom kod trudnica dokazano uzrokuje mikrocefaliju, teški defekt u kojima se glava i mozak djeteta nedovoljno razvijaju, a zabilježene su i druge abnormalnosti mozga.

Povratak na Net.hr