naša je hrana super /

Superhrana iz našeg sokaka: jedite hranu kojom su vas hranile bake i mame

Image
Foto: Thinkstock

Jeste li se zapitali kako su naši preci doživjeli starost bez goji bobica, maca praha, algi, kvinoje, chia sjemenki i mnogih drugih egozotičnih namirnica kojima teško pamtimo ime?

24.5.2017.
12:38
Thinkstock
VOYO logo

Ovaj problem s pamćenjem imena riješila je marketinška industrija koja nas svakodnevno bombardira namirnicama iz dalekih krajeva, servirajući nam ih kao nešto bez čega ćemo već sutra umrijeti. Trčimo u specijalizirane dućane, baratamo terminologijom kao izvorni govornici i dajemo bogatsvo za prahove, bobice, alge i sjemenke koje ćemo blagovati od jutra do mraka, sigurni u duboku i vitalnu starost. 

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

No, osvrnemo li se oko nas, vidjet ćemo 80-godišnjake i 90-godišnjake pa čak i stogodišnjakekoji su život proveli teško radeći na poljima i njivama, koje su u njihovo vrijeme hranile ovu našu zemlju. Zdravo i dobro su je hranile. Ti isti ljudi odmorili bi oko podneva u hladu oraha, zdravo iscrpljeni i dobrano gladni. Pojeli bi komad slanine, luka i kruha. Grickali bi orahe i sladili se jabukom. Žeđ bi ugasili vodom iz staklene boce umotane u novine koje su držale hladnoću kako dobra termosica.

Kratko bi odmorili i vratili se na njivu do mraka. Došli bi kući, večerali ono što su uzgojili i umorni legli spavati. Živjeli su sasvim dobro bez "superhrane". No, ako vas taj pojam jako privlači, možete ga primijeniti na hranu na kojoj ste i sami odrasli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstockphotos.com

(FOTKA: Thinkstock)

Umjesto goji bobica jedite bobičasto voće - obiluje antioksidansima, možete ga nabrati kraj puta, a nije opasno za crijeva. Naime, goji bobice, kao i chia sjemenke, u pretjeranoj količini mogu oštetiti stijenku crijeva. Chia sjemenke mogu spriječiti i apsoprciju određenih minerala u tijelu. Može biti - zato što nismo navikli na njih. Vjerojatno drugačije djeluju na crijeva Meksikanaca kojima su one kao nama orasi. 

Image
Foto: Thinkstock

Jedite jabuke, češnjak, špinat, brokulu, maslinovo ulje, med, matičnu mliječ, meso životinja koje su slobdono pasle na našim pašnjacima. Jedite domaću slaninu. Osim što je hranjiva i jača imunitet, liječnici je preporučuju onkološkim bolesnicima nakon kemoterapija jer čisti tijelo od toksina. 

Grickajte i vi orahe kao što su vaši preci. Neće to biti pod orahom nakon teškog fizičkog rada, nego vjerojatno na poslu, pod nenoskim svjetlom, pred računalom. Nema veze, orasi su i tada zdravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Image
Foto: Thinkstock

Bogati su nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i sadrže visoku razinu antioksidanta. Usporavaju starenje organizma, čuvaju mozak, jačaju imunitet, sprječavaju razvoj raka, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Kada je u pitanju srce, orasi su jedna od najzdravijih namirnica. Osim za srce, odlični su za mozak na koji izgledom i podsjećaju. Pa čak i ljuska podsjeća na lubanju. Orasi pospješuju stvaranje više desetaka neurotransmitera za moždane funkcije. Bogati su zdravim masnoćama, proteinima, ugljikohidratima, kalijem, magnezijem, fosforom željezom vitaminima B i C. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prednost oraha je i ta što ga se jede u izvornom obliku. Ne treba se orah ni peći ni kuhati. Nazdraviji je baš onakav kakvog nam je priroda dala. 

Kada idući put ugledate reklamu za neku novu supernamirnicu kojoj isprva ne znate ponoviti ime, nemojte odmah otrčati u dućan, već otiđite na tržnicu, prošećite, uživajte u mirisima i okusima proljeća, počastite svoje oči šarenilom plodova, svoje uši žamorom ljudi koji prodaju, cjenkaju se, kupuju, kušaju prve trešnje. Ili posadite rajčicu, paprike, bosiljak...

To je superhrana za dušu i za tijelo. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo