Tijekom sparnih ljetnih večeri vjerojatno ste pokušali spavati s otvorenim prozorima, prebacili se na laganije plahte ili ste odlučili spavati bez odjeće kako biste se barem malo rashladili.

Unatoč tome što se često navode prednosti spavanja bez odjeće, britanski stručnjak za spavanje Julius Patrick tvrdi da po velikim vrućinama nije preporučljivo tako spavati jer noću naša tjelesna temperatura pada bez obzira na to koliko je vruće vani, piše Cosmopolitan.

"Kada spavate goli, znoj se skuplja na tijelu i tamo ostaje. Tijekom noći pada temperatura tijela pa će vas znoj previše rashladiti. Ako nosite laganu odjeću dok spavate, ona će upiti znoj i rashladiti vas", objasnio je Patrick.

Kako se još rashladiti?

Drugi način za rashlađivanje tijekom vrućih večeri je cjelodnevno držanje spuštenih roleti ili navučenih zastora u spavaćoj sobi kako ne bi ušla svjetlost i toplina.

"Ako vam je u sobi toplije nego vani, prozore otvorite samo pred spavanje. To bi trebalo blago sniziti temperaturu u sobi, zbog čega biste trebali lakše utonuti u san", kaže stručnjak za spavanje.

Dodaje i da s kreveta maknete poplune i debele pokrivače te da ostavite pamučnu plahtu ili lagani pamučni prekrivač. "Tanke pamučne plahte upijaju znoj pa ih je dobro imati pri ruci", rekao je.

Za bolji san po vrućinama preporuča i tuširanje pola sata prije spavanja, no ne hladnom vodom. "Tuširanje toplom vodom ili kupka spuštaju našu tjelesnu temperaturu te ćete tako brže zaspati", zaključio je stručnjak.