U istraživanju koje je obuhvatilo 40 pretilih muškaraca i žena u dobi od 32 do 56 godina utvrđeno je da je gubitak od samo pet posto težine doveo do bolje kontrole inzulina, smanjivanja količine masnoća u jetrima i mišićnom tkivu.
Promjena težine rezultirala je smanjivanjem rizika od dijabetesa i srčanih bolesti koje su uz rak među najozbiljnijim komplikacijama s kojima su suočeni pretili ljudi.
Ravnatelj centra za ljudsku prehranu na sveučilištu Washington u St Louisu Samuel Klein kaže da stručnjaci preporučuju gubitak od 5 do 10 posto težine ako ljudi žele poboljšati svoje zdravlje, no do sada je bilo malo istraživanja koja su se bavila učincima gubitka pet posto težine i većina ih je bila usmjerena na učinke gubitka 10 posto težine što je puno teže postići.
Ključnih prvih pet posto
Klein kaže kako je važno znati koje su koristi od gubitka pet posto težine posebno u svjetlu činjenice da je gubitak 10 posto težine puno teže ostvariti.
"Bili smo iznenađeni kad smo vidjeli velike koristi u više organskih sustava istodobno uz vrlo malu promjenu tjelesne težine."
Znanstvenici su pratili 20 pretilih osoba koje su održavale svoju težinu tijekom istraživanja i još 20 koje su bile na dijeti i imale su zadatak prvo izgubiti pet, a nakon toga 10 pa 15 posto težine.
U gubitku pet posto težine uspjelo je 19 od 20 osoba no deset posto težine nakon toga izgubilo je samo devet osoba koje su završile istraživanje s gubitkom 15 posto težine.
U osjetljivosti na inzulin najbolji rezultati uočeni su nakon gubitka prvih pet posto težine, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Cell Metabolism.
"Ako ste pretili i imate metaboličke poremećaje, koje su ovi ljudi imali, to znači otpornost na inzulin, masno tkivo u jetrima ali ne i tip 2 dijabetesa. Imat će velike koristi od gubitka samo pet posto težine i potom njezina održavanja", kaže Klein.