Čaj jača imunološki sustav, smanjuje nakupljanje plaka na stijenkama arterija te pomaže u kontroli i prevenciji dijabetesa. Uz to, obiluje antioksidantima, a sam napitak sadrži više polifenola od određenog voća i povrća. A osim što obiluje spojevima koji se bore protiv stanica koje izazivaju oksidativni stres, čaj u svom kemijskom sastavu sadrži enzime, ugljikohidrate, proteine i lipide.
Poput čaja, i kava obiluje polifenolima. Ona ima čak i veći sadržaj antioksidanata od zelenog ili crnog čaja i drugih pića, kao što su voćni sokovi. Istraživači tvrde kako konzumacija kave može, za čak 50 posto, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i razvijanja dijabetesa tipa 2.
Kava također ima pozitivan učinak na neurološke bolesti. Istraživanja su pokazala kako konzumacija ovog napitka može smanjiti rizik od Parkinsonove, ali i Alzheimerove bolesti.
Istraživanja o čokoladnom mlijeku pokazala su kako ovaj napitak ima povoljan utjecaj na gustoću kostiju i izgradnju mišića. Čokoladni napitak predstavlja optimalnu tekućinu koju bi vježbači trebali unijeti u organizam nakon treninga za oporavak i vraćanje izgubljene tekućine.
Vezani članci:
arti-201003120674006 arti-201011250052006 arti-200907290027006 arti-200910210168006 arti-201010070508006