Što to bijeli kruh radi ženama

3.2.2012.
9:39
VOYO logo

A što je s muškarcima koji se slično hrane? Isti se zaključak ne može primijeniti i na muškarce, tvrde talijanski istraživači.

Za razliku između spolova odgovoran je način na koji muškarci i žene procesuiraju ugljikohidrate, a on se razlikuje, nagađaju znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, za srce su štetni ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom, tj. oni koji se brzo metaboliziraju i uzrokuju skok šećera u krvi. To znači da su namirnice bogate jednostavnim ugljikohidratima, kao što su voće i tjestenina, sigurni za naš vitalni organ, tvrde stručnjaci Nacionalnog instituta za istraživanje raka iz Milana.

Tijekom velike studije koja se koncentrirala na prehranu i rizik od raka, ispitano je 48.000 osoba, a zabilježena je vrsta ugljikohidrata koju su konzumirali. Naravno, izuzete su osobe s dijabetesom. Talijanski znanstvenici naknadno su analizirali ove podatke i s obzirom na rizik od srčanih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene koje su jele najveće količine ugljikohidrata, bile su izložene dvostruko većem riziku od srčanih bolesti u odnosu na one koje su jele najmanje ugljikohidrata. Kada su istraživači sagledali vrstu ugljikohidrata, taj je rizik bio očitiji. Ustanovili su da su ispitanice koje su jele hranu s visokim GI bile dva i pol puta sklonije bolestima srca, čak i kada su u obzir uzeti drugi faktori, poput tjelesne aktivnosti, unosa zasićenih masti, pušenja i sl.

Namirnice s niskim glikemijskim indeksom

Autorica knjige The Low GI DietJoanna McMillian Price savjetuje uzimanje namirnica s niskim glikemijskim indeksom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To znači da izbacite rafinirane ugljikohidrate i odaberete minimalno rafinirane žitarice od cjelovitog zrna i škrobasto povrće s niskim indeksom, voće i mahunarke. Ova hrana će vam pomoći održavati razinu energije i raspoloženje tijekom dana, a također smanjuje rizik mnogih kroničnih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca i određene vrste raka.'

Uz ovakav način prehrane, lakše ćete držati svoj apetit pod kontrolom te tako pospješiti mršavljenje ili olakšati održavanje željene težine. Posegnite za kruhom od cjelovitog zrna, ječmom, quinoom, grahoricama i graškom, niskomasnim mliječnim proizvodima, voćem i krumpirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glikemijski indeks mjeri se ljestvicom od jedan do 100, ovisno o tome koliko brzo ugljikohidrati utječu na razinu šećera u krvi (primjerice, bijeli kruh ima najviši GI – 100). Namirnice s GI-jem manjim od 55 stvaraju male fluktuacije glukoze i inzulina u krvi, pa se smatraju namirnicama s niskim indeksom.

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo