Spavajte i kada niste umorni

ŠTO SMO STARIJI, TO MANJE SPAVAMO: Evo zašto je to loše po naše zdravlje

Znanstvenici se slažu kako je san dobra stvar za naše sveukupno zdravlje. A slažu se i da (u prosijeku) ne spavamo onoliko koliko bismo trebali.

No mnogi odrasli primjete da kako su sve stariji to se osjećaju manje umorno, te im i treba manje sna, piše Mirror.

Umorni smo, samo to ne znamo

No tim znanstvenika s Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyu tvrdi da iako se kada smo stariji osjećamo manje pospano, to je u stvari loše po naše zdravlje. Tvrde kako receptori u mozgu koji hvataju signale o potrebi za snom s vremenom slabe.

“Postaju poput slabe radio antene”; rekao je Matthew Walker, voditelj laboratorija za spavanje u Berkleyu i vodeći autor studije.

“Signali i dalje postoje, no antena ih ne uspijeva uhvatiti.”

Stručnjaci tvrde da čak i kada mozak nije u stanju prepoznati znakove za san, naša potreba za spavanjem se ne smanjuje sa starošću. U stvari, sada kada razumiju vezu između starenja i nedovoljnog sna, mogu i razviti lijek za to.

Više sna moglo bi čak i pomoći u u borbi protiv posljedica starenja, uključujući i sposobnost da se osjećate umorno.

SRETNIJA VEZA I BOLJI SAN: Znanstvenici konačno potvrdili staro pravilo što raditi prije spavanja

Unatoč smanjenom osjećaju potrebe za snom, ona i dalje postojiFoto: Wavebreakmedia Ltd/Thinkstock

Potreba za dubokim snom

Rezultati istraživanja pokazuju kako osoba u pedesetima uspije odspavati samo oko 50% količine dubokog sna koji je spavala u dvadesetima.

“Radi se o vjerojatno jednoj od najdramatičnijih fizioloških promjena koje se događaju sa starenjem”, rekao je Walker.

Trenutno još ne znamo koji je najbolji način za borbu protiv ovog nedostatka sna prouzročenog starenjem. za sada su najbolji savjeti izbjegavanje raznih stimulansa te bihevioralna terapija.

Tablete za spavanje bi se trebale izbjegavati jer ne omogućuju pravi duboki san, što je stanje u kojem tijelo i um najviše zacijeljuju.

Walker misli kako postoje dokazi kako bi električna stimulacija mozga mogla biti od pomoći, i to tako da poveća veličinu moždanih valova povezanih sa snom. No ta je teorija još u povojima.

Povratak na Net.hr