Krumpir je jedna od najpopularnijih i najjeftinijih namirnica na svijetu. Sadrži obilje korisnih tvari, kao što su vitamini, minerali i vlakna, ali stručnjaci upozoravaju da može i doprinijeti debljanju ako se "loše" kombinira. Samostalno, može biti koristan za zdravlje, napominju nutricionisti.
Osobe koje imaju problema s viškom kilograma, a teško se uspijevaju ograničiti u porcijama, nerijetko biraju dijetalne režime koji se baziraju na isključivo jednoj namirnici u neograničenim količinama, a koja bi trebala tijelu osigurati optimalnu razinu hranljivih tvari. Tako se neki odlučuju za krumpir dijetu, a što se događa s tijelom ako kontinuirano jedete samo ovu namirnicu?
Posljedice nakon tjedan dana konzumiranja
Krumpir sadrži mnoge korisne tvari, kao što su vitamini B, vitamin C, kalij, magnezij i fosfor. Međutim, unatoč tome, ne može osigurati tijelu sve potrebne makro i mikroelemente. Prema studiji objavljenoj u časopisu "Nutrition Reviews", osoba treba konzumirati raznovrsnu hranu da bi svom tijelu osigurala sve neophodne tvari.
Ako netko tjedan dana jede samo krumpir, to može dovesti do nedostatka određenih vitamina i minerala. Na primjer, ova namirnica sadrži male količine kalcija, grožđa i cinka, koji su važni elementi za zdravlje kostiju, krvi i imuniteta. Također, krumpir ne sadrži vitamin B12, koji je nužan za normalno funkcioniranje živčanog sustava i stvaranje krvi.
Loše za probavu
Osim toga, krumpir je siromašan proteinima i mastima, koji su glavni izvori energije za ljude. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, osoba treba unijeti u prosjeku 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno. Ako netko jede samo krumpir, onda neće moći da osigurati svom tijelu dovoljnu količinu proteina, što može dovesti do gubitka mišićne mase i smanjenja imuniteta.
Ako jedete samo krumpir, također možete imati problema s probavom. Krumpir je bogat vlaknima, što može izazvati nadimanje, plin i neugodan osjećaj u trbuhu. S druge strane, nedostatak masti u prehrani utječe na nedovoljnu apsorpciju vitamina u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K.
Zaključak stručnjaka je da eksperimentiranje s konzumiranjem samo krumpira može imati loše posljedice za zdravlje.