Ljeto je savršeno vrijeme za kvarenje namirnica, ali neke ipak ne smiju u hladnjak

shimmer fallback

Ako ste ikad otvori staklenku, bocu ili zapakiranu hranu vjerojatno ste se pitali gdje spremiti neiskorišteni ostatak.

6.7.2014.
8:33
Play logo

Najbitniji čimbenici pri skladištenju hrane svakako su sigurnost i zadržavanje dobrog okusa. Hoćete li određenu namirnicu smjestiti u kuhinjski ormarić, na balkon ili u hladnjak ovisi o temperaturi i tome koliko dugo je želite sačuvati. Također, pripazite da ne padnete u iskušenje kupovanja velikih pakiranja hrane koja se čuva na sobnoj temperaturi, a koju ne koristite često, jer u većini slučajeva je nećete stići potrošiti prije isteka roka trajanja.

Donosimo vam popis učestalih kuhinjskih namirnica, uz smjernice gdje ih i koliko dugo možete najbolje sačuvati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senf i kečap

Na sobnoj temperaturi mogu 'preživjeti' do mjesec dana. Kako biste sačuvali svježinu i okus, držite ih u hladnjaku. S obzirom da sadrže visok postotak octa i kiselina, mogu se čuvati i na policama (tamo ih pronalazimo i u prodavaonicama).

Maslinovo ulje

Stručnjaci preporučuju da se čuva na hladnom, tamnom mjestu. Iako se inače ulje može čuvati u kuhinjskom ormariću, činjenica je da nakon višemjesečnog stajanja na sobnoj temperaturi može poprimiti užegli, opori okus, pogotovo ako je u blizini vrućeg štednjaka. Najpametniji izbor je da ulje držite na sobnoj temperaturi u manjoj staklenoj boci, te ga potrošite u kraćem roku, dok ostatak spremite u hladnjak. U hladnjaku pak ulje može postati mutno, no to ne utječe na okus ili valjanost, jer će ulje vratiti prvotni izgled ubrzo nakon što ga izložite sobnoj temperaturi.

Ljuti umak

Slobodno ga držite u kuhinjskom ormariću, zbog visoke razine kiselina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umak od soje

Do mjesec dana ga možete držati na sobnoj temperaturi, no ako ga želite dulje koristiti, pritom čuvajući okus, spremite ga u hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teriyaki umak

Iako umak od soje čini najveći dio teriyakija, potonji se odmah nakon otvaranja mora spremiti u hladnjak.

Kiseli krastavci

Unatoč slanoj vodi krastavci moraju u hladnjak nakon prvog otvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šalša u staklenci

Premda rajčice trebamo držati na sobnoj temperaturi, jednom otvorena staklenka šalše mora u hladnjak.

Maslac

S obzirom da je riječ o mliječnom proizvodu, maslac se, na dulje staze, čuva u hladnjaku. Smijemo ga doduše tijekom kuhanja držati nekoliko sati na sobnoj temperaturi, no sve što ostane nakon pripreme jela mora ravno u hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribani parmezan

Kao i ostalim mliječnim proizvodima, mjesto mu je, nakon otvaranja, u hladnjaku. I zapamtite da ni jedan sir ne traje zauvijek, nego i u hladnjaku s vremenom postaje pljesniv, a čim se to dogodi odmah bacite cijelo pakiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele i džem

Velik broj ljudi ovo ne zna, ali ovim namirnicama je mjesto u hladnjaku. Unatoč tome što sadrže visoku koncentraciju šećera i dulje im treba da postanu pljesnivi, čestim otvaranjem staklenki sadržaj izlažemo plijesni i sporama koje ih lako mogu napasti.

Suhomesnati proizvodi

Salama ili narezak koji se nalazi u originalnom pakiranju može stajati u kuhinjskom ormariću sve do otvaranja, no već nakon prvog rezanja izložena je bakterijama s naših ruku i noža, pa se dobro zamotana mora spremiti u hladnjak.

Mljeveni češnjak

Dok se cijeli češnjak obavezno drži na sobnoj temperaturi, mljeveni ili na bilo koji način obrađeni češnjak potrebno je spremiti u hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprerađeni maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija po čijem vrhu 'pliva' ulje ne sadrži aditive ni konzervanse, što znači da ga neposredno nakon otvaranja moramo spremiti u hladnjak da se ulje ne pokvari.

Med

Zahvaljujući svojoj kompoziciji, koju su osmislile osobno pčele, med je savršeni kandidat za sobnu temperaturu na kuhinjskim policama. Pri ispravnom skladištenju - što znači da je poklopac čvrsto zatvoren kako ne bi mogao ulaziti zrak, može se čuvati godinama. Kod meda je poželjno izbjegavati hladnjak, jer će se u suprotnom zgusnuti i nećete ga moći normalno koristiti sve dok mu temperatura ne dosegne na sobnu.

Ocat: vinski, alkoholni i aceto balsamico

Ovo su sve vrste octene kiseline, pa ne zahtijevaju skladištenje u hladnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdo kuhana jaja

Kao i svu drugu kuhanu hranu, trebate ih spremiti u hladnjak najkasnije dva sata nakon kuhanja. No ne mogu se dugo čuvati, pa preporučujemo brzu konzumaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruh

Kruh bez konzervansa kojeg držite na sobnoj temperaturi morate konzumirati unutar maksimalno dva dana. Zapakirani kruh, koji sadrži konzervanse, može se na sobnoj temperaturi držati puno dulje, a rok trajanja je obično istaknut na pakiranju.

A znate li koja je jedna stvar koju nikad, ali nikad ne bi trebali spremiti u hladnjak?

Play logo

Kava! Zrna kave trebala bi uvijek biti na sobnoj temperaturi, jer u suprotnom gube na okusu i svježini. A sigurno ne želite da se to dogodi vašem omiljenom jutarnjem napitku.

Ako ipak i dalje postoje namirnice za koje niste sigurni gdje ih treba držati, najsigurnija opcija jest da ih stavite u hladnjak. Vraćanjem na sobnu temperaturu, namirnica će s vremenom izgubiti bilo kakve eventualne promjene koje su u hladnjaku utjecale na njezinu teksturu ili oblik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo