Što je quark i zašto ga trebate konzumirati
Ovaj sir se proizvodi od 13. stoljeća, primarno u sjevernoeuropskim krajevima, a kod nas mu je u zadnjih nekoliko godina rapidno porasla popularnost, najviše zahvaljujući odličnom okusu i brojnim nutritivnim vrijednostima.
Po čemu je ovaj sir poseban? Quark je svježi sir s visokim udjelom proteina, niskim udjelom mliječne masti i ugljikohidrata. Niskokaloričan je, produžava osjećaj sitosti (zahvaljujući visokom udjelu proteina), praktičan je i ukusan gotov obrok ili međuobrok.
Quark je inače kremaste teksture i blagog okusa te odlično funkcionira u slatkim i slanim kombinacijama. Tako odlično paše uz voće, ali ga također možete kombinirati u sendvičima i umacima i dipovima. Quark s povrćem i malo začina predstavlja kompletan obrok, a najvažnije iznimno zdrav zalogaj. Omiljen je i u pripremi slastica, tako ga slobodno možete isprobati u pripremi smoothia, popularnih fruit bowlova, ili uživati u quarku uz dodatak orašastih plodova i meda, mogućnosti su nebrojene…
Pravilna i uravnotežena prehrana podrazumijeva unos 20 do 30 posto proteina, 30 do 35 posto masti te do 40 posto ugljikohidrata.
Osim visokog udjela proteina, quark je bogat kalcijem koji održava zdravlje zubi, kose i kosti; vitaminom A koji štiti vid te vitaminom B koji čuva živčani sustav.
Većina vrsta quarka ne sadrži dodanu sol ili šećer, što znači ga čini zdravijim izborom od ostalih sličnih sireva.
Zbog svega navedenog, dajte šansu ovom siru, uživajte u njegovom nježnom okusu i osjetite sve zdravstvene benefite koje donosi konzumacija quarka.
403 Forbidden