ispravimo se / Što je lumbalna lordoza kralježnice i kako se liječi

Image
Foto: Thinkstock

Lumbalna lordoza kralježnice je deformitet kod kojeg je kralježnica u lumbalnom dijelu previše zakrivljena prema unutra

23.10.2017.
14:22
Thinkstock
VOYO logo

Lordoza je preveliko zakrivljenje kralježnice prema unutra. Postoji lumbalna lordoza kralježnice i cervikalana lordoza. Lumbalna lordoza odnosi se na donji dio kralježnice (lumbalni dio), a cervikalna na vratni dio. 

Kod ljudi koji imaju lumbalnu lordozu kralježnice vidljivo je zakrivljenje u donjem dijelu leđa, odnosno ukoliko se gleda osobu iz profila stražnjica i trbuh su izbačeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lumbalna lordoza kralježnice uzrokuje bolove u lumbalnom dijelu leđa te u zdjelici.

Do lumbalne lordoze dolazi zbog nepravilnog držanja. Drugi uzrok mogu biti ravna stopala te pretilost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što činiti kod lumbalne lordoze kralježnice

Osoba s lumbalnom lordozom kralježnice treba ojačati mišiće trupa, osobito unutarnje, mišiće koji drže kralješnicu, mišiće stražnjice te istegnuti, razgibati i ojačati mišiće zdjelice (iliopsoas) - veliki slabinski mišić, bočni mišić i bočno slabinski mišić.

Prekratak, odnosno zategnut iliopsoas "tjera" trbuh prema van zbog čega dolazi do specifične poze u kojoj stoje osopbe s lumbalnom lordozom. Zbog toga je potrebno istegnuti mišiće zdjelice i ojačati već spomenute mišiće trupa, leđa i trbuha te gluteuse kako bi kralježnica došla u neutralnu poziciju, odnosno kako bi se držanje popravilo i bol nestala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lumbalna lordoza kralježnice - vježbe

Joga je odličan način za ispravljanje lumbalne lordoze kralježnice jer su određene asane usmjerene na mišiće zdjelice, spomenuti m. iliopsoas, koji se inače vrlo teško isteže. Osim toga, joga pomaže jačanju unutarnjih mišića trupa i općenito pomaže osvješćivanju tijela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim joge, savjetuju se sve vježbe istezanja i jačanja mišića trupa te gluteusa. Pasivan način liječenja lordoze je ležanje na leđima s nogama savijenim u koljenima i privučenima prema trbuhu. Ukoliko želite ležati na trbuhu, ili spavate u tom položaju, pod trbuih stavite jastuk da izravna leđa. Preporučuje se i fizikalna terapija, gubitak viška kilograma te uzimanje vitamina D. U krajnjm slučajevima preporučuje se operativni zahvat. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo