Štite vas od raka, a da to vjerojatno niste niti slutili

U voću i povrću postoje fitokemikalije koje dokazano pomažu u zaštiti i oporavku od raka. U nastavku možete saznati koje su to bogate ovim nutrijentima.

Zeleno povrće
Preventivno na rak pluća i bronha, rak vrata maternice te rak debelog crijeva djeluje zeleno lisnato povrće, osobito iz porodice kupusa (kelj, karfiol, brokula, kelj pupčar i drugo), zelena salata i mrkva.

Citrusno voće
Karotenoidi imaju zaštitno djelovanje od brojnih vrsta raka. Poznato je da su učinkoviti protiv raka usta, ždrijela, jednjaka, grkljana… Voće u kojem ih možete pronaći su: breskve, mango, ananas, marelicame i lubenice, a ima ih i u mrkvi, tikvama i batatu.

Flavonidi
Visokovrijedna namirnica bogata flavonoidima je šipak, koji može usporiti rast raka prostate, a isti efekt ima i crno grožđe, borovnica, kupina i drugo bobičastom voće.

Likopen
Likopen iz rajčice i njezinih proizvoda također smanjuje rizik od raka prostate.

Liganimi
Sjemenke suncokreta, sezam, i osobito lana, obiluju lignanima koji se pod utjecajem bakterija u crijevu čovjeka konvertiraju u spojeve koji mogu pomoći u regulaciji raka dojke. Sjemenke lana su bolje iskoristive smljevene u prah.

Intezivna boja
Resveratrol, spoj koji se nalazi u koži bobica crnoga grožđa, preventivno djeluje na rak debelog crijeva, jetre i dojke. Također fitoestrogeni u soji i sojinim prerađevinama (tofu, sojino mlijeko) djeluju zaštitno.

Crveno bobičasto voće obiluje antocijaninima, kojih je to više što je intenzivnija boja i zreliji plod. Tu spadaju jagode, maline, borovnice, crveni i crni ribiz, brusnice, kupine, šljive, crveno grožđe i grožđice, ali i crni grah i crveni kupus. Antocijanina ima i u kori crvenih jabuka.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr