Smanjite unos šećera i pobijedite stres!

Želite li pobijediti stres, morate se odreći šećera, tvrdi dr. sc. Donatella Verbanac dodajući da nam zbog prehrane bogate šećerom nedostaje vitamina B skupine.

20.4.2010.
12:46
VOYO logo

Šećer je potreban jer nam daje energiju ako nam je trenutačno potrebna, no ako to nije slučaj, suvišak šećera koji se ne deponira stvara masne naslage u našem organizmu na vrlo osjetljivim i opasnim mjestima, izvještava Jutarnji list. Osim toga šećer je potrošač vitaminskih i mineralnih zaliha organizma. Najviše se troše vitamini B skupine. Stoga kod velikog unosa šećera organizmu ostaje mala količina ovih vitamina na raspolaganju za ostale važne biokemijske i fiziološke procese. Prehrana bogata šećerom najčešće dovodi do kroničnog nedostatka vitamina tiamina, riboflavina, niacina i piridoksamina. Možemo ukratko reći da nedostatak jednog ili više vitamina iz ove skupine uvelike pojačava stres.

Šećer djeluje na pogoršanje stresa i utjecajem na koncentraciju glukoze u krvi. Izrazito slatka hrana, odnosno pretjerivanje s takvom hranom vrlo brzo dovodi do povećanja razine glukoze u krvi. To je signal za gušteraču da počne lučiti hormon inzulin u krv kako bi se uz njegovu pomoć glukoza što prije unijela u stanicu. Posljedica toga je nagli pad koncentracije glukoze u krvi, što je prava mala katastrofa za organizam pod stresom. Simptomi niske razine šećera u krvi jesu umor, osjećaj gladi, glavobolja, loše raspoloženje, zamućeni vid, drhtanje, mučnina, potištenost i pojačano znojenje. Prepoznajete li u njima i tipične simptome negativnog stresa? Štoviše, česte promjene raspoloženja i inatljivo ponašanje pojedine hiperaktivne djece može se objasniti čestim oscilacijama razine glukoze u krvi, uzrokovanih upravo pretjerano slatkom hranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekomjerna potrošnja šećera dodatno povećava razinu glukoze u krvi, ali ne osigurava i dodatni unos kroma što organizmu predstavlja dodatni stres u nastojanju da održi ravnotežu u koncentraciji glukoze u krvi. Prehrana siromašna kromom usko je povezana s pojavom dijabetesa. Kroma ima u crvenom mesu, žumanjku jajeta, morskim plodovima, siru, integralnim žitaricama i melasi (koju sadrži smeđi šećer).

Prethodni članci:

arti-200912300245006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-200910270040006

arti-201001120374006

arti-200909280430006

arti-200910150142006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo