TIHA PRIJETNJA / Pogled na ruke može otkriti opasnu infekciju srca: Ove skupine su najugroženije, evo kada se obavezno javiti liječniku

Image
Foto: Shutterstock

Iako je srce obično dobro zaštićeno od infekcija, bakterijama može biti lakše zaobići imunološki sustav ako postoje drugi rizični faktori, a simptomi mogu naglo početi i biti ozbiljni

28.8.2023.
11:00
Shutterstock
VOYO logo

Liječnici su izdali upozorenje o zabrinjavajućem znaku na vašim rukama koji bi mogao biti simptom tihe prijetnje.

Endokarditis, rijetka i potencijalno smrtonosna infekcija endokarda, unutarnje opne srca, obično je uzrokovana ulaskom bakterija u krvotok i njihovim putovanjem do srca. I dok simptomi mogu varirati od noćnih znojenja do otjecanja stopala, drugi znak može biti prisutan na dlanovima. Ako primijetite crvene ili ljubičaste mrlje na dlanovima ili prstima, preporučljivo je potražiti savjet liječnika opće prakse, prenosi Mirror.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Endokarditis je vrlo rijedak kod osoba s normalnim srcem koje nemaju druge rizične faktore, ali simptomi ponekad mogu naglo početi i biti ozbiljni - u nekim slučajevima čak smrtonosni.

Iako je srce obično dobro zaštićeno od infekcija, bakterijama može biti lakše zaobići imunološki sustav kod osoba koje imaju umjetni srčani zalizak, kongenitalne srčane bolesti, hipertrofičnu kardiomiopatiju - gdje su stanice srčanog mišića uvećane, a stjenke srčanih komora zadebljane, oštećene srčane zaliske ili su  već su imale endokarditis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIŠTA NIJE KAO PRIJE /

Poznati kardiolog otkrio što može oslabiti srce i izazvati infarkt: 'Tlak ne smije biti viši od ovoga...'

Image
NIŠTA NIJE KAO PRIJE /

Poznati kardiolog otkrio što može oslabiti srce i izazvati infarkt: 'Tlak ne smije biti viši od ovoga...'

Prvi simptomi nalikuju gripi

Početni simptomi endokarditisa slični su gripi i uključuju visoku temperaturu, drhtavicu, glavobolju, bolove u zglobovima i mišićima. Bez liječenja, infekcija oštećuje srčane zaliske i narušava normalan protok krvi kroz srce. Endokarditis se liječi kurom antibiotika koji se primjenjuju putem infuzije, i za to će biti potrebno da budete primljeni u bolnicu. Također je moguće poduzeti kirurški zahvat za popravak ili zamjenu oštećenog zaliska ili za drenažu apscesa.  Endokarditis je ozbiljna bolest, pogotovo ako se razviju komplikacije,  a rana dijagnoza i liječenje su ključni kako bi se poboljšala prognoza stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo