Smjesa koja sadrzi sirova jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje proljev i povracanje. Jedini siguran nacin da izbjegnete salmonelu je termicka obrada jaja.
Jaja treba cuvati u hladnjaku na temperaturi nizoj od cetiri stupnja, a jaja koja su napuknuta treba odmah baciti.
Kreme koje sadrze jaja treba kuhati na temperaturi od 70 stupnjeva Celzijusa.
Ostatke hrane odmah treba vratiti u hladnjak.
Sirova ili meko kuhana jaja, osobito trebaju izbjegavati djeca i osobe starije dobi.
Salmonelom se mozete zaraziti i konzumiranjem zagadenih namirnica zivotinjskog porijekla – jaja, proizvoda od jaja, meso, mesne preradevine, mlijeko i mlijecni proizvodi.
Kako cete znati jeste li se zarazili? Bolest nakon inkubacije, koja traje od 12 do 24 sata, pocinje naglo. Simptomi su groznica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u trbuhu, mucnina, povracanje i proljev. Bolest moze potrajati do tjedan dana, pise portal stvarukusa.rs.