Provjereni načini kako smanjiti rizik od raka

shimmer fallback

Svi strahuju od ove zlokobne bolesti, priznali to ili ne.

21.2.2015.
7:11
Play logo

1. Nemojte pušiti ni koristiti bilo kakav duhan

Ako ne pušite ili ste prestali, nemojte ni počinjati. No ako ste pušač, bacite cigarete odmah. Iako to nije jednostavno, otkriveno je da se čovjekovo zdravlje poboljšava već nekoliko minuta nakon posljednje popušene cigarete.

2. Neka vaš dom i auto budu nepušačke zone

Sjajno je ako sami ne pušite, ali to ne znači da morate živjeti u tuđem dimu. Ni vi, a još manje vaša djeca, pa čak ni kućni ljubimci. Svi štetni sastojci cigareta, koji uzrokuju pojavu karcinoma, nalaze se i u sekundarnom dimu. A čak i ostaci duhanskom dima, nakon što ugasite negdje cigaretu, mogu predstavljati rizik za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Budite fizički aktivni

Svi znamo koliko dobroga kretanje čini našem tijelu, no jeste li znali da fizička aktivnost igra veliku ulogu i u sprječavanju razvoja ove zlokobne bolesti? Istraživanja su pokazala da redovito vježbanje smanjuje rizik od razvoja raka dojke i debelog crijeva, a nije naodmet i kod drugih vrsta.

4. Jedite hranu koja je dobra za zdravlje srca

Najjednostavniji savjet za poboljšanje i očuvanje zdravlja jest da se hranite bolje. Da biste smanjili rizik od raka, jedite iste stvari koje liječnici preporučuju za očuvanje zdravlja srca: pet porcija voća i povrća dnevno, prebacite se na cjelovite žitarice, smanjite unos soli, te odaberite zdrava ulja i masti.

5. Ograničite unos alkohola

Tri i pol posto svih smrtnih slučajeva od raka u SAD-u povezano je s karcinomima koji su se razvili zbog prekomjerne konzumacije alkohola. Iako postoje istraživanja koja ističu dobrobiti umjerenog pijenja, bolje bi bilo da se alkohola u potpunosti odreknete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu i zaštitite se

Žene koje su bar pet puta izgorile na suncu u dobi između 15 i 20 godina, imale su 80 posto veću šansu oboljeti od melanoma, pokazala su istraživanja. Činjenica je da se rak kože u većini slučajeva mogao spriječiti boljom brigom za kožu, što znači i manjem izlaganju suncu i nošenjem kreme za sunčanje tijekom cijelog dana, čak i kad nije sunčano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Dojite kako bi smanjili rizik od raka dojke

Ako upravo dojite ili ste to činili u prošlosti, znajte da ne činite dobro samo svojoj bebi već i sebi, jer smanjujete razinu estrogena, što je spasonosni čimbenik kod raka dojke.

8. Cijepite djecu protiv hepatitisa B i HPV-a

Hepatitis B, virus koji se prenosi tjelesnim tekućinama, uzrokuje 80 posto svih primarnih karcinoma jetre. Od 1990. godine hepatitis B je opao za 80 posto, što je direktno uzrokovano cijepljenjem. S druge strane, HPV je grupa od više od 150 spolno prenosivih bolesti, koje mogu uzrokovati više raka: analni, grlića maternice, penisa, vaginalnog i stidnice. Najnovije preporuke su da se djevojčice i dječaci cijepe kad imaju 11 ili 12 godina, dok tijelo gardi imunitet i prije nego postanu seksualno aktivni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Redovito idite na kontrolne preglede

Jedan od najboljih načina obrane u ratu protiv raka jest njegovo otkrivanje u ranima fazama. Testovi poput mamografije, kolonoskopije i pregleda prostate su preporučeni određenim dobnim skupinama. Razgovarajte redovito sa svojim liječnikom o pregledima vezanim uz rano otkrivanje raka, pogotovo s obzirom na različite čimbenike, dob i obiteljsku anamnezu.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo