Proteini su izgrađeni od aminokiselina koje se dijele na esencijalne i neesencijalne.
Esencijalne su one kiseline koje moramo uzimati kroz hranu jer ih tijelo ne može samosintetizirati, dok neesencijalne nastaju u tijelu i ima ih devet. Ostalih 11 unosimo prehranom.
Proteini se dijele na biljne i životinjske, a prema aminokiselinama koje sadrže određuje se njihova vrijednost. Protein koji sadrži više aminokiselina je biološki vrjedniji od onoga koji ih sadrži manje. Protein konoplje sadrži svih 20.
Prednosti proteina konoplje:
- sadrži svih 20 aminokiselina.
- sadrži visok udio netopivih vlakana koja osiguravau stabilan šećer u krvi i redovitu probavu.
- ne napuhuje.
- ne izaziva alergije jer ne sadrži gluten, soju, kikiriki, laktozu.
- brzo se apsorbira.
- sadrži odličan omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina.
Protein konoplje dolazi u prahu i najpraktičnije ga je koristiti u smoothiejima.
Pročitajte još:
- Uravnotežite svoju prehranu i jedite namirnice bogate proteinima
- Ideja za zdrav obrok na poslu: humus s povrćem u teglici
- Juha od slanutka i đumbira - predah nakon višednevnog uživanja u sarmi i odojku
- Opasna Atkinsonova dijeta: previše proteina kod žena povećava rizik od zatajenja srca
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!