banner

Dobro je znati

PRIPAZITE NA SVOJU PSIHU: 5 navika osoba koje uvijek imaju vremena za sebe

U današnjem stresnom i užurbanom modernom načinu života, za zdravlje psihe vrlo je važno odvojiti vrijeme za sebe.

Iako se to čini nemoguće, postoje one navike koje možete usvojiti i zbog kojih više nikada nećete imati osjećaj da nemate ni malo vremena za sebe, Ordinacija.

Bude se ranije

Koliko god se to činilo teško s obzirom na to da se i ovako moramo buditi prerano – probuditi se pola sata do sat vremena prije ukućana i prije obaveza, omogućit će vam da to vrijeme iskoristite sami na sebe. Čak i ako sjedite i pijete kavu, ne razmišljajući o ničemu ili razmišljajući o danu koji je pred vama, ovo je odličan način da ispraznite mozak, uživate u trenutcima tišine i umiru isplanirate nadolazeći dan.

Postavljaju granice na poslu

Osobe koje sve stižu obaviti zatvaraju vrata od ureda ili stavljaju slušalice ako su u uredu s puno ljudi… Razlog tome je što se u tim trenutcima mogu potpuno posvetiti svojim zadaćama na poslu i njihovom odrađivanju, bez nepotrebnog ometanja. Iako je istovremeno obavljanje više poslova danas vrlo in, tzv. multitaskanje ne funkcionira onako kako bismo mi željeli.

Rješavanje više stvari odjednom zapravo znači da će sve biti odrađeno vrlo površno, a trebat će više vremena da budu obavljeni.

BIOLOŠKI UČINAK TRAUMI: Stresne situacije u djetinjstvu ubrzavaju starenje odrasle osob

Uzimaju pauze za ručak – van zgrade

Iako mislimo da ručanje pred računalom i na poslu nas čini više produktivnima, zapravo je suprotno. Ovo je zapravo idealna prilika da odvojite vrijeme za sebei da se odmorite. To je iznimno važno i zbog toga što ćete se tada potpuno skoncentrirati na ono što jedete – pojesti manje, zdravije i duže ćete biti siti.

Isključe se i imaju hobije

Bez obzira možete li izdvojiti tek 15 minuta do pola sata za svoje interese, to je vrijeme važno jer se potpuno isključite i posvetite onome što vas veseli. Isključiti se možete i vježbanjem, crtanjem, čitanjem… samo nemojte iskoristiti to vrijeme tako da visite na mobitelu i na nekoj od društvenih mreža jer vas to neće odmoriti.

ZDRAVE JUTARNJE NAVIKE: Poslušate li ove savjete nema šanse da vam dan bude stresan

Prave planove – sami sa sobom

Dogovoriti se nešto sam sa sobom je jednako teško, koliko je lagano. Dok ćete lako isplanirati u koje vrijeme želite vrijeme za sebe, jednako tako ćete ga teško izdvojiti da se potpuno posvetite sebi. Planirajte prvo po malo, 15-minutna šetnja ili 10 minuta tijekom kojih ćete meditirati, makniti se od ekrana i uživati u zelenilu parka. Dogovorite se i da planove koje ste napravili sami sa sobom ne smijete prekršiti!

Povratak na Net.hr