Prepoznajte na vrijeme znakove bolesti poznate kao 'tihi ubojica'

Dijabetes se često naziva ‘tihom ubojicom’ jer je njegove znakove prilično lako ne prepoznati. Za to vrijeme on vam može uništiti više organa, pa se zato naziva i potencijalnim ubojicom.

U dijabetesu se visoka glukoza u krvi ponaša kao otrov, a često je prati i povišen krvni tlak i abnormalna količina lipida u krvi. Stanice u vašem tijelu oslanjaju se na glukozu da ih opskrbi energijom, što je čini nužnom za normalno funkcioniranje.

U tijelo glukozu možete unijeti direktnim putem, primjerice u obliku voća, no većina ipak proizlazi iz razgradnje u crijevima iz ugljikohidrata poput škroba, koji se nalazi u riži, kuhu, krumpiru i drugim namirnicama. Glukoza se zatim transportira do stanica putem krvotoka, no da bi je tijelo moglo koristiti treba inzulin.

Inzulin je hormon kojeg proizvodi gušterača i on je ključ koji otvara stanice i dopušta ulaz glukozi. Osobe s dijabetesom tip 1 ne proizvode inzulin, pa se moraju oslanjati na injekcije inzulina. Osobe s dijabetesom tipa 2 mogu pak imati inzulin, barem na početku, no ne mogu ga koristiti, jer su otporne na inzulin.

Mnogi simptomi tipa 1 i tipa 2 su slični, a trećina osoba s dijabetesom i ne zna da ga ima, jer većina ima tip 2. Najčešći simptomi su sljedeći:

Pojačana žeđ ili suha usta

Povećana potreba za uriniranjem i to u većim količinama nego prije

Pojačana glad

Neobjašnjiv gubitak kilograma (unatoč tome što više jedete)

Slabost i umor

Učestale infekcije (uključujući gljivice na genitalnom području) ili ogrebotine kojima treba dugo da zacijele

Zamagljen vid

Budući da dijabetes može uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije, važno je da na vrijeme obratite pozornost na simptome i na vrijeme se obratite liječniku da vas testira. Uz ispravnu prehranu, vježbanje i lijekove i osobe oboljele od dijabetesa mogu voditi aktivan, produktivan život.

Povratak na Net.hr