Play ponuda

Povećajte unos ovih sedam namirnica ako želite da vam kosa raste brže i bude zdravija

Image

Sve su ove namirnice iznimno zdrave, ali i korisne, a mogu spriječiti i vrlo ozbiljne simptome opadanja kose

30.4.2017.
11:00
Play ponuda

Svi želimo imati dugu, zdravu i divnu kosu, koja se neće petljati i koja će izgledati njegovano. Ali, za to je potreban trud, jer zdrava kosa ne postiže se sama od sebe, već na njoj moramo raditi.

A osim što o njoj brinemo tako što je peremo, češljamo i njegujemo raznim serumima i uljima, kako bi ona bila što zdravija i rasla što brže, potrebno je promijeniti i neke prehrambene navike. Točnije, uvesti neke namirnice koje potiču rast i obnavljanje kose.

Bright Side donosi popis sedam namirnica koje biste trebale češće konzumirati, a od njih bi vam kosa trebala rasti možda ne baš 'kao luda', ali definitivno brže nego što raste sada. Evo o kojim se točno namirnicama radi:

1. Losos

Omega 3-masne kiseline kojih je losos prepun jačaju folikule kose i stimuliraju njen rast. Naime, istraživanja su pokazala da konzumacija ovih masnih kiselina skraćuje telogenu fazu (u kojoj folikule kose miruju) za čak pola godine, a uz to - losos sadrži i vitamin B12 te željezo, koji dodatno ubrzavaju rast kose.

2. Kamenice

Kamenice su prepune cinka, koji potiče kosu da raste brže, ali i zbog kojeg je vaša kosa sjajnija. I samo jedna kamenica na dan nadomješta dnevnu potrebu za ovim elementom. No, naravno da se nećete baš svakodnevno častiti ovom delicijom, prije svega zato što je prilično skupa. Ali je možete zamijeniti mekinjama, govedinom (posebno jetrom) i svinjetinom - jer sve te namirnice također sadrže prilično velike količine cinka.

3. Piletina

Piletina je iznimno bogata proteinima, a upravo proteine trebamo za proizvodnju keratina - supstance od koje je izgrađeno čak do 80% vlasi. A nedostatak proteina u roku od 2-3 mjeseca može uzrokovati sporiji rast, pa čak i opadanje kose. Osim piletine, i puretina i zečetina sadrže prilično velike količine proteina, ako vam dosade pileći specijaliteti.

4. Jaja

Jaja sadrže brojne elemente potrebne za brži rast kose i održavanje njena zdravlja, kao što su proteini i biotin. Biotin sprječava gubitak kose, a uz to - leucin iz jaja, kao i ostale amino kiseline koje ona sadrže, također su prijeko potrebne za normalan rast i dobro zdravlje kose.

5. Bademi

Bademi sadrže vitamin E, koji aktivira rast kose i jača je. Otprilike 30 grama badema sadrži 70% dnevno preporučenog unosa, a uz to, bademi sadrže i biotin, masne kiseline i B vitamine, koji su također vrlo važni za zdravlje naše kose.

6. Bučine sjemenke

One sadrže vitamine B1, B2, B3 i B4, a svi su oni odgovorni za rast kose, no sadrže i vitamine B5 i B6, koji naše vlasište održavaju zdravim. Ako se mučite s gubitkom kose, trebali biste u prehranu unijeti veće količine bučinih sjemenki, a one, prema rezultatima brojnih istraživanja, pomažu čak i kod ozbiljnijih oblika ove bolesti.

7. Leća

Leća sadrži ogromne količine željeza - koje je jedan od najvažnijih elemenata za zdravi rast kose. Jedna zdjelica juhe od leće tako sadrži pedeset posto dnevno preporučenog unosa, a uz to - leća sadrži cink, kolin i ostale vrlo važne elemente.

Play ponuda
Play ponuda