PARONIHIJA: / Upala kože koja može nastati preko noći i to bez ikakvog upozorenja

Upala kože oko nokta može uzrokovati crveni otok i bol, a nastaje doslovno preko noći.

26.1.2018.
13:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ova se upala može pojaviti kod djece i kod odraslih, a nešto je češća kod ljudi koji grizu nokte. Kod djece se pojavljuje uslijed dugotrajnog cuclanja prstiju. Paronihija može biti akutna ili kronična, a glavni simptomi su bol, crvenilo i pojava gnoja.

Paronihija nisu obične zanoktice

Za razliku od običnih zanoktica ili crvenila oko nokta, paronihija je infekcija oko rubova nokata na prstima ruku i nogu. Istina, najčešće nastaje radi trganja zanoktica jer područje oko nokta ima jako malo prostora za naticanje. Uzročnici su najčešće streptokoki i ostali mikroorganizmi koji ulaze kroz razdor kože - najčešće se radi o zanokticama ili trganju kožice oko nokta.

Početak infekcije može biti i pretjerano nadraživanje kože deterdžentima ili nekim kemikalijama. Ako se paronihija pojavljuje na noktima na nogama, početak infekcije uglavnom nastaje radi uraslog nokta. Kod djece se može pojaviti radi ranica na rukama, a posebice nakon igranja u pijesku ili s prljavim igračkama. Pojava infekcije je posebno opasna kod osoba koje boluju od dijabetesa te kod onih koje imaju perifernu vaskularnu bolest jer može ugroziti čitav ekstremitet na kojem se nalazi.

Paronihija nisu obične zanoktice ili crvenilo oko nokta. Očituje se duljim trajanjem od nekoliko sati do nekoliko dana.

Glavni simptomi paronihije su:

 • otečenost
 • crvenilo
 • nakupljanje gnojne tekućine pored nokta, a u nekim slučajevima i ispod nokta
 • rijetko prodiranje infekcije do ostatka nokta
 • stalna i jaka pulsirajuća bol

Za razliku od većine drugih kožnih infekcija, paronihiju mogu uzrokovati i gljivice kao što je kandida te virus herpesa. Ako se u području noktiju i kože oko noktiju pojavi gljivična infekcija, osim navedenih simptoma osjetit ćete i svrbež, ljuštenje i pucanje kože. Gljivične infekcije nokta su zarazne i treba ih što prije liječiti jer u suprotnom može doći do potpune promjene strukture i oblika nokta. Osim toga, može se proširiti i na ostale nokte što će samo otežati liječenje.

Liječenje počinje čišćenjem, a lijekovi nisu uvijek nužni

Prije početka liječenja doktor ili pedijatar će napraviti fizički pregled, a ako je potrebno i pretrage za provjeru infekcije herpesom. Rano liječenje uključuje stavljanje zavoja ili toplih obloga uz (u nekim slučajevima) antibiotik. Tople tekućine i oblozi od tople vode ili prirodnih čajeva pomoći će olakšati bol. Namakanje u toploj tekućini imat će utjecaj na gnoj oko nokta, ali će i poticati cirkulaciju krvi. To će imati veliku ulogu u borbi protiv infekcije. Nastali gnoj je potrebno očistiti i drenirati (čistiti istiskivanjem). To će izvoditi liječnik izvođenjem malog reza skalpelom.

Dodatna terapija antibioticima u nekim slučajevima nije potrebna. Ako se infekcija širi dalje od okvira nokta, najčešće će vam se pripisati oralni antibiotici.

Ako je uzročnik paronihije gljivica, također se treba očistiti i drenirati rana koja će se nakon toga tretirati protugljivičnim kremama. U tom slučaju se koriste kreme koje sadrže ketokonazol ili mikonazol. Također se koriste tople tekućine za obloge i namakanje.

U težim slučajevima ne liječenja paronihije može biti potrebno kirurško uklanjanje dijela kože. Osim toga nepravodobno liječenje može biti opasno jer bakterije mogu doći do krvi i izazvati još teže infekcije.

Prevencija je pravilna higijena i oprez

Prije nego se infekcija pojavi, možete pratiti nekoliko jednostavnih savjeta kako bi prevenirali nastanak.

 • izbjegavajte trljanje kože i češanje
 • prestanite gristi nokte
 • kada perete suđe ili koristite kemikalije za čišćenje obavezno nosite rukavice
 • nemojte koristiti neprovjerene kreme za ruke
 • ne posuđujte kremu za ruke ili druge losione za ruke od drugih ljudi
 • ne dijelite ručnik za ruke s drugim ljudima
 • ojačajte imunitet pravilnom prehranom i dovoljnim satima sna
 • nemojte koristiti jeftine lakove na nokte ili trajni lak u čiju kvalitetu niste sigurni
 • djeci nemojte dopustiti da cuclaju prste i nokte
 • ne dijelite pribor za uređivanje noktiju

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali