Tijekom odrastanja učili su nas da određena hrana loše utječe na izgled zubi, pogotovo slatkiši. Stomatolozi su naveli tri najgore vrste namirnica koje mogu biti pogubne za lijep osmijeh.
Slatka ili kisela pića
U ovu kategoriju spadaju voćni sokovi te mnogima omiljena energetska pića. Stomatolozi ih smatraju najvećim krivcima, s obzirom na to da sadrže veliku količinu šećera koja može izazvati karijes. Ostala kisela hrana i pića isto mogu biti krivci za loš izgled zubi, poput kave i vina. Kiselost nagriza zubnu caklinu, pri čemu dolazi do karijesa ili osjetljivosti zubi.
Ljepljiva hrana
Ljepljiva hrana ne odnosi se samo na proizvode poput gumenih bombona, već i na zrdavu hranu kao što je suho voće. Takva hrana ostaje u prostorima između zubi koje je zahtjevno očistiti, a time ponovno dolazi do velikog rizika od pojave karijesa.
Ugljikohidrati
Riječ je o ugljikohidratima koji se samostalno fermentiraju, a njima pripadaju namirnice poput kruha, tjestenine, čipsa i slanih krekera. Kao i ostale namrinice, lijepe se za zube nakon što se u ustima razlože na šećere.
Interesantna činjenica je da citrusno voće isto može loše utjecati na zubnu caklinu. Time je razbijen mit da limun može pomoći pri izbjeljivanju zubi.
Kako spriječiti oštećenje zubi?
Naravno, ključ je u redovitom održavanju zubi, odnosno četkanju i čišćenju koncem. Uz to, konzumiranje jabuke ili mrkve nakon korištenja nekih od prethodno navedenih namirnica isto pomaže pri postizanju veće čistoće. Voda nakon jela doprinosi manjoj količini naslaga od hrane, a zanimljivo je da žvakaća guma povećava protok pljuvačke, čime se ispire hrana i neutralizira kiselina.
POGLEDAJTE VIDEO: Brinu li Hrvati o svojoj oralnoj higijeni? Prema podacima među mladima djevojke bolje brinu o zubima od mladića