Play ponuda

A SVE U NAJBOLJOJ NAMJERI: / Ovo je zločin za vaše lice, a vi to vjerojatno često radite

Image

Strašna istina je da možete nanijeti puno štete svojem licu. No još strašnija je činjenica da to možete učiniti dok pokušavate poboljšati kvalitetu svoje kože.

16.5.2016.
0:03
Play ponuda

Odgovore na pitanje kako najviše štetimo svojem licu, potražili smo kod 'plastičarke' poznatih osoba, Renée Rouleau, i dermatologinje Rachel Nazarian.

1. 'Kopamo' po njemu

Ako niste dermatolog, ne biste sami trebali 'prčkati' po prištićima, uraslim dlakama ili bilo čemu drugom po licu. To je jedan od najgorih napada na kožu, kojeg možete učiniti, a može ostaviti i trajne posljedice.

2. Pretjerivanje s pilingom

Mislite da licu ne može štetiti previše dobre stvari? Razmislite ponovno, pogotovo ako je riječ o pilingu! Koristite ga naime štedljivo. Možete ga koristiti čak i sedam dana za redom, no zatim mu tjedan dana ne biste trebali ni 'primirisati', a kad ga ne koristite njegujte nove zdrave stanice dubinski hranjivom kremom koja odgovara vašem tipu kože.

3. Prečesto perete/čistite lice

Nemojte zaboraviti da je vaša koža izrazito osjetljiv organ, pa pripazite što stavljate na nju i koliko često.

"Većina ljudi koristi jake sapune koji kožu liše hranjivih ulja i utječu na mijenjanje pH razine kože", kaže doktorica Nazarian i dodaje da će konstantno pranje utjecati na to da koža postane suha i počne pucati, zbog čega će biti sklonija infekcijama i upalama. Uz to će i ranije pokazivati znakove starenja.

4. Cijelu godinu koristite iste proizvode

Vaša koža treba različitu njegu ovisno o godišnjem dobu. Svaka promjena bi mogla biti dobar podsjetnik da promislite o svojem trenutačnom režimu njege. Evo što savjetuje Rolueau:

Zima: "Usredotočite se na hidrataciju i takve proizvode." Proljeće: "Razmislite o proljetnom čišćenju, tj. dubinskom čišćenju pora i proizvodima za piling, kako biste oživjeli kožu od zimske isušenosti." Ljeto: "Usredotočite se na zaštitu kože kremama sa zaštitnim faktorom i antioksidansima. Svi proizvodi bi trebali biti laganije formule/teksture u proljeće i ljeto, jer tad ima i više vlage u zraku." Jesen: "Pojačajte opet pilinge kako biste obnovili kožu nakon oštećenja od ljetnog sunca."

5. Navlačite kožu oko očiju

Tu je koža najtanja i najdelikatnija. Upravo zato su i na ovom području najvidljiviji prvi znakovi starenja, pa budite nježni prema njoj. Nemojte kožu navlačite za vrijeme šminkanja i skidanja šminke, a okooločnu kremu uvijek nanesite s jagodicama prstenjaka (jer je on najslabiji), te nježnim pokretima utapšajte kremu na kožu, bez trljanja.

6. Sunčanje i/ili ne nošenje krema za sunčanje

Nije nikakva tajna da je sunčanje jedna od najgorih stvari koju možete učiniti za svoju kožu (mislimo na sunčanje po jakom suncu). Učestalim izlaganjem UV zrakama stanice kože mutiraju, te mogu uzrokovati smrtonosan rak kože.

No ako vam je to preteško za čuti, znajte da se učestalim sunčanjem izlažete starenju kože, boranju lica, opuštanju kože, tamnim mrljama i pjegama na licu te diskoloraciji kože.

7. Pušenje

Ako vam treba još jedan razlog da prestanete pušiti, znajte da će vam koža, ako to učinite, biti itekako zahvalna. Uz to što pušenje uzrokuje prerano starenje i nastanak bora, ono je loše i za vaše zdravlje.

8. Zanemarivanje

Ako zapostavljate svoju kožu, kao što recimo brinete o kosi i zubima, to je oblik zlostavljanja. No samo čišćenje nije dovoljno. Naime kožu lica treba svakodnevno nahraniti, obraniti od UV zračenja i 'odvesti' na pregled kod dermatologa bar jednom godišnje.

Rak kože se obično može izliječiti, ako se rano dijagnosticira, pa ne postoji razlog da zapostavite svoje zdravlje samo zato što vam se ne da na kontrolu.

Play ponuda
Play ponuda