DRAGOCJENI SAVJETI

OVO ĆE NEKOME SPASITI ŽIVOT: Kako pomoći bebi, a kako odraslom koji se guši – i što kada ste sami

Gušenje hranom je osmi uzrok iznenadne smrti u svijetu, a kod djece mlađe od 4 godina drugi (odmah nakon utapanja). Zato bi baš svatko morao znato Heimlichov zahvat. A što ako ste sami? Može vas spasiti rub stola, naslon stolca…

Henry Heimlich zahvat je osmislio 1974., nakon što je čitao o velikom broju smrti u restoranima koje se prvo pripisivalo srčanim udarima, no kasnije otkrilo da je bila riječ o gušenju hranom.

Zahvatom se osoba koja se guši hvata s leđa, te se stavlja šaka ispod dijafragme i između pluća. Snažnim pritiskom na to područje pluća šalju zrak van, te se izbacuje ono što blokira zračne puteve.

Opasna hrana koja kod djece najčešće izaziva gušenje

Mnogi su preživjeli upravo zahvaljujući ovom jednostavnom, a spasonosnom zahvatu. Kako izbaciti strano tijelo iz dušnika osobito je važno za roditelje male djece, koja svijet istražuju “ustima” ondosno mnogo toga guraju u usta. Nakon utapanja, gušenje je drugi razlog stradavanja djece mlađe od četiri godine, dakle opasnije je od struje, prometa… Svakih pet dana samo u SAD-u jedno dijete premine zbog gušenja hranom,  Važno je samo napomeniti da može biti opasno vježbati heimlchzov zahvat na osobi koja se ne guši, te da kada ga izvodite ne pritišćete rebra jer biste ih mogli slomiti.

Pet po leđima, pet po trbuhu

GUŠIO SE I ZAVRŠIO NA OPERACIJI: Ovaj rendgen moraju vidjeti svi roditelji, prije no što bude kasno

Zato je Brightside objavio kratak poučan video kako pomoći bebi, a kako odraslom koji se guši.

Stolac spašava

No i ako ste potpuno sami možete se spasiti tako da se nabijete na rub stola ili naslon stolca.

 

Povratak na Net.hr