JESTE LI ZNALI? / Liječnik potvrdio: Ove četiri konzervirane i smrznute namirnice zdrave su kao i svježe

Image
Foto: Shutterstock

Stručnjak otkrio da konzervirane i smrznute verzije voća i povrća mogu biti još hranjivije od onih svježih

12.4.2024.
11:47
Shutterstock
VOYO logo

Zamjenom svježeg voća i povrća smrznutim i konzerviranim alternativama ne samo da možete uštedjeti novac nego i poboljšati vaše zdravlje, piše Express.

Svježe voće i povrće smatra se ključem zdrave, uravnotežene prehrane. Prepuni su vitamina i minerala važnih za tijelo, kao i vlakana koja pomažu u održavanju zdravih crijeva i sprječavaju probleme s probavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih godina pozornost je također usmjerena na činjenicu da prehrana s malo voća i povrća može biti faktor rizika za rak crijeva.

Image
SMRŠAVITE ZA BIKINI /

Zaboravite mediteransku dijetu, stiže japanska! 'Sadrži dosta vitamina i štiti mozak'

Image
SMRŠAVITE ZA BIKINI /

Zaboravite mediteransku dijetu, stiže japanska! 'Sadrži dosta vitamina i štiti mozak'

Ako planirate povećati unos hrane biljnog podrijetla iz zdravstvenih razloga, logično je da pomišljate na svježe proizvode. Međutim, jedan je stručnjak otkrio da konzervirane i smrznute verzije mogu biti još hranjivije od onih svježih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati engleski kirurg dr. Karan Raj na svom je TikToku otkrio četirivrste voća i povrća koji su prepuni isto toliko ili više hranjivih tvari kada su zamrznuti ili konzervirani od svojih svježih inačica.

1. Konzervirane rajčice

"Ako jedete konzervirane rajčice, one zapravo imaju više antioksidansa likopena, kao i više kalcija i željeza nego svježe. To ne znači da je svježe lošije od konzerviranog, samo ima drugačiji nutritivni profil", objasnio je dr. Raj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da svježe rajčice imaju "značajno" više razine vitamina A od onih iz konzerve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako kuhate rajčice bilo konzervirane ili svježe, još više povećavate bioraspoloživost antioksidansa likopena. To je zato što proces kuhanja omekšava stijenke biljnih stanica što olakšava apsorpciju hranjivih tvari", pojasnio je stručnjak.

2. Smrznute borovnice

Smrznute borovnice mogu sadržavati više vitamina i polifenola (biljnih mikroelemenata) od svježih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smrznuto voće i povrće može imati čak i više hranjivih tvari od svojih svježih inačica. primjerice, smrznute borovnice zadržavaju više vitamina C i polifenola od svježih borovnica jer proces zamrzavanja usporava gubitak hranjivih tvari", rekao je dr. Raj.

"Većina smrznutog voća, poput bobičastog voća, često se zamrzne unutar 24 sata nakon što je ubrano i često je nutritivno svježije od svježih proizvoda koji danima stoje u supermarketu", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Smrznuti grašak

Dr. Raj je rekao da smrznuti grašak ima više razine određenih vrsta vitamina B i E vitamina od svježe verzije.

4. Smrznuti špinat

Dr. Raj je otkrio da špinat često ima više razine određenih vrsta vitamina E nego svježi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još bolje, možda biste mogli učinkovitije iskoristiti željezo iz smrznutog špinata nego iz svježeg", dodao je dr. Raj.

"Kod svježeg špinata teško se apsorbira veći dio željeza, ali smrznuti se špinat često blanšira i pakira u kockice prije zamrzavanja, što znači da može sadržavati manje antinutrijenata poput oksalata i tako vam pomoći da apsorbirate više željeza", istaknuo je stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Predsezona, a cijene u kao u špici: Kruzeri su već u Splitu, a gosti kažu: 'Pekarnica je jeftina'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo