SMRŠAVITE ZA BIKINI / Zaboravite mediteransku dijetu, stiže japanska! 'Sadrži dosta vitamina i štiti mozak'

Image
Foto: Shutterstock

Japanska dijeta bogata je ribom, čajem i sojom te može zaštititi mozak i stoga može smanjiti rizik od demencije

11.4.2024.
15:29
Shutterstock
VOYO logo

Dosta je ljudi s mediteranske prehrane prešlo na plan obroka s druge strane svijeta koja privlači mnogo pažnje zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, javlja Daily Mail.

Japanska dijeta bogata je ribom, čajem i sojom te može zaštititi mozak i stoga može smanjiti rizik od demencije, otkrila je nova studija. Istraživači iz japanskog Nacionalnog centra za gerijatriju i gerontologiju izvršili su skeniranje mozga dviju skupina Japanaca koji su imali različite dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna skupina konzumirala je tradicionalnu japansku prehranu, dok je druga imala zapadnjačku prehranu, punu masne hrane poput crvenog mesa, alkohola i tjestenine. Skeniranje je obavljeno dva puta tijekom dvije godine, s ciljem utvrđivanja koliko je moždanog tkiva svaka skupina izgubila tijekom vremena.

Image
NAJBOLJI NAČIN /

Kalorijski deficit pomaže u mršavljenju: Evo kako ga izračunati i što izbjegavati

Image
NAJBOLJI NAČIN /

Kalorijski deficit pomaže u mršavljenju: Evo kako ga izračunati i što izbjegavati

Otkrili su da su žene u skupini japanske prehrane imale, u prosjeku, nižu razinu moždane atrofije ili skupljanja, što je karakteristično za demenciju, od žena koje su jele zapadnjačku prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne čudi sve veća zainteresiranost javnosti za japanski način života, jer ta zemlja spada u jednu od pet svjetskih "plavih zona", regija s nižom stopom kroničnih bolesti i dužim životnim vijekom nego u ostatku svijeta.

Prehrana za zdravlje mozga

Stručnjak za dugovječnost Dan Buettner otkrio je da samo 6,7 posto ljudi starijih od 65 godina koji žive u prefekturi Okinawa u Japanu razvije demenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono po čemu se plave zone razlikuju od ostatka svijeta je način života koji ljudi u njima vode, što uključuje i njihovu prehranu. Druge regije koje su istaknute su u Grčkoj, Kostariki i Italiji.

"Pridržavanje tradicionalne japanske prehrane također može biti korisno za zdravlje mozga i bolja je od tipične zapadnjačke prehrane", istaknuo je autor studije Shu Zhang za Nutrition Journal u ožujku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Japanska dijeta bogata je ribom, čajem i sojom te može zaštititi mozak i stoga može smanjiti rizik od demencije.

Autori studije definirali su tradicionalnu japansku kao prehranu koja se temelji na ribi, školjkama, riži, soji, zelenom čaju, citrusima, kiselim krastavcima, gljivama i morskim algama. Usporedbe radi, zapadnjačka prehrana sadržava rafinirane ugljikohidrate poput rezanaca, hranu s visokim udjelom masti, bezalkoholna pića i alkohol.

Općenito se smatra da je japanska prehrana zaštitna jer sadrži mnogo vitamina, polifenola, fitokemikalija i dobrih masnih kiselina, a sve to može pomoći tijelu u borbi protiv upala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanska dijeta odlična je za zdravlje

Posljednji i najvažniji aspekt njihove studije bilo je redovito snimanje mozga ispitanika pomoću magnetske rezonancije (MR). Pratili su gubitak moždanog tkiva svakog sudionika, klinički poznat kao atrofija mozga povezana sa starenjem, jer je to znak demencije.

Na kraju, autori su otkrili da su žene koje su slijedile japansku dijetu imale značajno manje smanjenje mozga od onih koje su slijedile zapadnjačku dijetu. Nije bilo razlike između ove dvije skupine za muškarce. "Zanimljivo je da je ovaj učinak bio očit samo kod žena", istaknuo je Zhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori su dali dva moguća objašnjenja za ovaj efekt. Prvo, da je japanska prehrana puna magnezija i fitoestrogena, koji imaju više zaštitni učinak na žene nego na muškarce.

Drugo, autori su otkrili da su muškarci skloniji odstupiti od tradicionalne japanske prehrane nego žene. Stoga su konzumirali više zapadnjačke hrane, poput rezanaca i sakea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira na to, postoje određeni dijelovi japanske prehrane koji su zajednički s drugim dijetama u plavim zonama, a preporučljivo ih je uvrstiti u prehranu. To uključuje povećanje unosa povrća i ribe te smanjenje crvenog mesa", otkrili su autori studije.

POGLEDAJTE VIDEO: Leteći taksiji u Srbiju dolaze za tri godine, kada će kod nas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo