OGLAS

KOBNA PIJANKA / Izgubio vid nakon što se 'ubio' od alkohola: Sljepoću izazvala jeziva pogreška

Image
Foto: Shutterstock

Muškarac je rekao da su se simptomi pojavili nakon što je izašao na piće i uzeo lijekove za nesanicu

12.2.2024.
11:21
Shutterstock
VOYO logo

Neimenovani muškarac (44) iz Tajvana trajno je oslijepio na jedno oko nakon što se navečer opio i zaspao licem prema dolje. On je otišao na hitnu pomoć nakon tri dana sljepoće i boli u lijevom oku, javlja Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO: Neki žive u stalnom strahu da ih netko prisluškuje: Je li moguće da naše poruke ostanu samo naše?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesretni muškarac je rekao da su se simptomi pojavili nakon što je izašao na piće i uzeo lijekove za nesanicu. On je nakon toga tri sata bio u nesvijesti te je zaspao u položaju koji je vršio pritisak na njegovo oko.

Image
DOBRO PAZITE /

Djevojka (20) zamalo oslijepila od mobitela: Napravila je stvar koju mnogi rade bez razmišljanja i trajno oštetila vid

Image
DOBRO PAZITE /

Djevojka (20) zamalo oslijepila od mobitela: Napravila je stvar koju mnogi rade bez razmišljanja i trajno oštetila vid

Kad su ga liječnici pregledali, lijeva se zjenica nije pomicala niti je reagirala na svjetlost. Liječnici su u nalazu napisali da je pacijent imao oftalmoplegiju, što znači da su mu očni mišići bili paralizirani. Oko je također bilo izbuljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim liječnika je otkrio da je pritisak na oko uzrokovao pucanje subkonjektivnih krvnih žila, koje se nalaze odmah ispod prozirne površine oka. To je dovelo do krvarenja i otjecanja tkiva oko oka. Pacijentu je dijagnosticirana ishemijska optička neuropatija (ION) i koroidopatija.

ION se javlja kada krv ne teče ispravno do očnog optičkog živca, koji prenosi signale od očiju do mozga i pretvara ih u slike koje možete vidjeti, što dovodi do gubitka vida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Muškarac je rekao da su se simptomi pojavili nakon što je izašao na piće i uzeo lijekove za nesanicu. Foto: Ilustracija

Gubitak vida obično je trajan

Gubitak vida zbog ION-a obično je trajan, budući da vidni živac na kraju prestane ispravno raditi i odumre. Međutim, pacijenti s ION-om još uvijek imaju periferni vid. Osobe sa stanjima poput visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, srčanih bolesti i dijabetesa izložene su većem riziku od razvoja ION-a jer mogu oslabiti cirkulaciju krvi.

Koroidopatija je bolest koja uzrokuje nakupljanje tekućine ispod mrežnice, sloja na stražnjem dijelu oka koji hvata svjetlost i pretvara je u slike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi obično uključuju nejasne i zamućene mrtve točke u središtu vida, distorziju i objekte koji izgledaju manji ili udaljeniji nego što zapravo jesu.

"U povijesti je ovo stanje poznato kao 'retinopatija subotnje večeri' zbog povezanosti s upotrebom alkohola i sedativa. Ne postoji konsenzus o tretiranju stanja", napisali su stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijent je primio visoke doze steroida kako bi se spriječilo pogoršanje tlaka. Dok neki ljudi izvještavaju o vraćanju vida, nakon četiri mjeseca, ovaj pacijent je izjavio da je još uvijek slijep na lijevo oko.

Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo