A lako ih je izbjeći

OPASNOSTI MOBITELA: Zbog pogrešaka koje radimo svaki dan prijete osipi, ukliještenja živaca, slabi vid…

Bol u vratu, sindrom karpalnog tunela, slabljenje vida, osip i akne – sve su to moguće posljedice pogrešnog korištenja mobitela.

Svaka nova tehnologija sa sobom donosi i rizike za zdravlje. Prije 40-ak godina godina pričalo se o štetnosti zračenja televizora, prije 15-ak o bolovima i sindromu karpalnog tunela zbog miša i računala, a danas su već očite posljedice pretjeranog korištenja mobitela i tableta. Na sreću, neki od najčešćih problema mogu se izbjeći samo uz pravilno korištenje.

UPOZORENJE! Zbog ove nevine sitnice mobitel vas može ubiti i to doslovno

A SVI TO ČINIMO… Privremeno oslijepile zbog jedne sitnice koju rade na mobitelu

Mobitel je pri vrhu liste najprljavijih stvari koje svakodnevno koristimo (prljavije su kvake, prekidači i daljinski upravljači) a još k tome ih prislanjamo uz lice. Ne samo da zbog toga povećava rizik od akni, nego kod osjetljive kože može izazvati i osipe. A rješenje je prilično jednostavno, osobito kod smartfona (obzirom na glatko kučište) – što češće prebrišite antibakterijskim maramicama ili onima za naočale.

Bol u vratu

Rješenje je jednostavno – umjesto da saginjete glavu, podignite ruke.

Vid

Koristite li mobitel u mraku, svakako smanjite osvjetljenje ( iako bi bilo bolje da ga izbjegavate). A u svakom slučaju, odmaknite ga barem 30 cm.

Prsti

Izbjegavajte dugo tipkanje na mobitelu, a kada tipkate koristite oba palca, ili još bolje ( ako ste u prilici) odložite mobitel na stol pa tipkajte s oba kažiprsta.

Povratak na Net.hr