Samo bez panike

OPASNOST VREBA: Evo što morate učiniti ako vas ulovi grč dok ste u moru

Ukoliko vas grč ulovi dok ste u vodi važno je ostati pribran i sjetiti se osnova samospašavanja. Evo što savjetuje Silvana Radovanović, voditeljica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog Križa!

“Poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima – utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samospašavanjem može nastupiti zbog uvjeta u okolini, ali i zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti”, kazala je Radovanović za Ordinacija.hr.

Voditeljica službe za spašavanje podsjetila je i na Arhimedov zakon – tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine. Tako je upravo taj zakon osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava zadržavanje na površini, otklanjanje drugih opasnosti (grčevi, umor…) i čekanje pomoći.

Najlakše se održati tako da osoba leži na leđima maksimalno uronjena u vodu (iz vode viri samo lice) te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvara uzgon, a pluća su joj maksimalno ispunjena zrakom što povećava volumen prsa i stvara dodatan uzgon.

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć možete si i sami pomoći.

Silvana Radanović savjetuje: “Istežite mišić 10 – 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što on prođe potrebno je što prije izaći iz vode zbog mogućnosti ponovne pojave grča.”

TJELOVJEŽBA I SPORT: Ova 4 razloga bit će vam i više nego dovoljna da se odlučite za plivanje

Povratak na Net.hr