NE IGRAJTE SE / Pije ih velik broj Hrvatica, a novo otkriće unosi zabrinutost: Ove tablete povezane su s većim rizikom od raka dojke!

Image
Foto: Shutterstock

Nova studija pokazala je da svi hormonski kontraceptivi blago povećavaju rizik od raka dojke

22.3.2023.
9:27
Shutterstock
VOYO logo

Svi hormonski kontraceptivi nose blago povećani rizik od raka dojke, uključujući sve popularnije tablete koje sadrže samo progestogen, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak. Prethodne studije su utvrdile povećan rizik od raka dojke od dvohormonskih ili kombiniranih kontraceptiva koji koriste i estrogen i progestogen, piše Science Alert.

Iako je upotreba kontraceptiva koji sadrže samo progestogen u porastu već više od desetljeća, malo je istraživanja ranije provedeno o njihovoj povezanosti s rakom dojke. Studija, objavljena u časopisu PLOS Medicine, otkrila je da je rizik od razvoja raka dojke kod žena otprilike jednak za hormonske kontraceptive koji koriste i estrogen i progestogen kao i za one koji koriste samo progestogen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema studiji, žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju imaju 20 do 30 posto veći rizik od razvoja raka dojke od onih koje ih ne koriste. Nalazi su slični onima objavljenim ranije, uključujući i opsežnu studiju iz 1996. godine.

Image
'BORIT ĆEMO SE ZAJEDNO' /

Mara i kći Mirjana u isto vrijeme dobile najgoru dijagnozu, no majčino srce zbog jedne rečenice posebno krvari

Image
'BORIT ĆEMO SE ZAJEDNO' /

Mara i kći Mirjana u isto vrijeme dobile najgoru dijagnozu, no majčino srce zbog jedne rečenice posebno krvari

Opasnost postoji

Studija je također potvrdila, kao i druge, da rizik od raka dojke opada u godinama nakon što žena prestane koristiti hormonsku kontracepciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stephen Duffy, profesor na Sveučilištu Queen Mary u Londonu koji nije sudjelovao u studiji, opisao je nalaze kao "umirujuće jer je učinak skroman".

Studija je uključivala podatke od gotovo 10.000 žena mlađih od 50 godina koje su razvile rak dojke između 1996. i 2017. u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je upotreba kontraceptiva koji sadrže samo progestogen sada jednako raširena kao i kombinirana metoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gillian Reeves, profesorica statističke epidemiologije na Sveučilištu Oxford i koautorica studije je rekla da postoji nekoliko objašnjenja za sve veću upotrebu kontraceptiva koji sadrže samo progestogen. Preporučuju se ženama koje doje, kod kojih postoji rizik od kardiovaskularnih problema ili pušačima starijim od 35 godina.

"Možda je to samo zato što žene sada vjerojatno uzimaju hormonsku kontracepciju u kasnijim godinama", rekla je Reeves. "Dakle, one su prirodno izložene većem riziku od onih drugih stanja za koja je rizik povećan s kombiniranim kontraceptivima", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo