ALERGIJSKA REAKCIJA / Strašne posljedice trovanja suncem: 'Oči su mi bile otečene, nisam ništa vidjela'

Image
Foto: TikTok

Djevojka je pokazala kako joj je čelo vidljivo natečeno te je otkrila i da joj se oteklina proširila na oba oka

29.6.2024.
10:24
TikTok
VOYO logo

Djevojka, koja ima račun na TikToku pod imenom lioeriin, otkrila je da se "otrovala suncem", piše Cosmopolitan.

"Gledajte kako se trujem suncem", napisala je u naslovu videa koji prikazuje niz fotografija na kojima se njeno stanje progresivno pogoršava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojka je pokazala kako joj je čelo vidljivo natečeno te je otkrila i da joj se oteklina proširila na oba oka.

Image
LIJEČNICA ZA NET.HR /

SOS kad izgorite na suncu: Pomažu li krastavci, jogurt, soda bikarbona i aloe vera?

Image
LIJEČNICA ZA NET.HR /

SOS kad izgorite na suncu: Pomažu li krastavci, jogurt, soda bikarbona i aloe vera?

"Otišla sam odspavati i probudila sam se s oba otečena oka", dodala je uz fotografiju svog upaljenog lica. "Oba su mi oka bila zatvorena i nisam mogla ništa vidjeti", istaknula je nesretna djevojka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojka je na kraju videa podijelila fotografije kože na licu koja se nakon nekoliko dana počela ljuštiti i podsjetila pratitelje da uvijek na kožu nanesu kremu za sunčanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je trovanje suncem?

"Otrovanje suncem izraz je koji se koristi kada netko dobije teške opekline od sunca povezane sa sistemskim simptomima kao što su vrućica, glavobolja, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i općenito se loše osjeća", objasnila je dr. Deborah Lee te je otkrila da je medicinski izraz za to polimorfna svjetlosna erupcija.

Image
Foto: Shutterstock

Simptomi trovanja suncem

Ako ste se otrovali suncem, prvo bi mogli primijetiti crveni osip na koži. "Mogu se pojaviti uzdignute crvene mrlje ili mjehurići", rekla je dr. Lee te je opomenula da to, također, može utjecati na područja koja nisu bila izložena suncu. "Iako se osip često pojavi unutar nekoliko sati nakon izlaganja suncu, može se pojaviti tek dva do tri dana", dodala je stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izložena koža bit će crvena, natečena, često s mjehurićima i bolna. Koža će se s vremenom ljuštiti", kazala je dr. Lee.

"Kako se pojave te promjene na koži, osoba se počinje osjećati loše, s temperaturom, zimicom, a zatim osjeća i/ili mučninu. Postoji rizik od dehidracije, često povezan s glavoboljom, zbunjenošću i ponekad nesvjesticom ili kolapsom", objasnila je dr. Lee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je još kazala da je teško sa sigurnošću znati je li djevojka iz videa doživjela trovanje suncem ili alergijsku reakciju, budući da postoje neki slični simptomi oba stanja, poput otekline.

POGLEDAJTE VIDEO: Njemačka igra, a lopovi kradu, na Jadran siže prva hidžab plaža, a Rakitić možda u Hajduk

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo