Uz užurban životni tempo ispunjen poslom i obavezama, mnogima ne ostane puno vremena za kuhanje. Umjesto da se oslanjate na dostave hrane, evo nekoliko ideja za brze i fine obroke. Za ova jela ni pretrpan raspored neće biti problem!
Zasitno, a jednostavno i ukusno. Pa krenimo…
Kremasta tjestenina sa začinskim biljem
- 1 pakiranje farfalle tjestenine
- 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
- 4 režnja češnjaka, usitnjenog
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3/4 šalice kokošjeg temeljca
- 2 žličice svježeg bosiljka
- 2 žličice svježeg origana
- 1 šalica Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
- Sol i papar
Upute:
Dinstajte luk na maslinovom ulju pet minuta, dodajte češnjak i miješajte 30-ak sekundi. Umiješajte u tavu pileći temeljac, bosiljak i origano te posolite i popaprite. Kuhajte na laganoj vatri 10-12 minuta dok se umak ne reducira. Dodajte Brzo &Fino vrhnje za kuhanje i kuhajte još nekoliko minuta. Pripremite tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i dodajte umaku. Dobro promiješajte, servirajte na tanjur i pospite svježe naribanim parmezanom.
Krem juhica od gljiva
- 3 žlice maslaca
- 1 luk, sitno narezan
- 200 g šampinjona, narezani na ploške
- 1 žlica svježeg timijana
- Sol i papar
- 1/4 šalice brašna
- 3 šalice povrtnog temeljca
- 1/2 šalice Brzo & Fino vrhnja za kuhanje
Upute:
U većem loncu, otopite jednu žlicu maslaca na srednjoj vatri. Dodajte luk i dinstajte nekoliko minuta. Ubacite gljive, timijan, sol, papar i drugu žlicu maslaca u lonac. Kuhajte otprilike 5-7 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte treću žlicu maslaca i kad se rastopi umiješajte brašno te neprestano miješajte 30-ak sekundi. Ulijte temeljac u lonac i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte Brzo i Fino vrhnje za kuhanje i kuhajte još 2-3 minute. Isprobajte juhicu te posolite i popaprite ako je potrebno.
*Savjet: ako želite gušću juhu, izvadite dio gljiva s malo tekućine iz lonca i usitnite u blenderu ili štapnim mikserom te vratite u lonac.
Rižoto s pancetom
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk, sitno narezan
- 2-3 šnite pancete, narezane na kockice
- 250 g arborio riže
- 1 šalica kokošjeg temeljca
- 1/4 šalice parmezana
- 2 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja
- nasjeckani peršin, za dekoraciju
- sol i papar
Upute:
Zagrijte maslinovo ulje i dinstajte luk nekoliko minuta. Dodajte pancetu i pržite nekoliko minuta. Ubacite rižu i miješajte dok se ne glazira. Nakon minutu-dvije dodajte pola temeljca. Povremeno promiješajte. Nakon što je riža upila temeljac, dodajte ostatak. Posolite i popaprite jelo, ali pazite na količinu soli zbog slanosti pancete. Kad je riža skuhana, maknite tavu s vatre i umiješajte parmezan i Brzo &Fino kiselo vrhnje. Poslužite uz dodatak malo nasjeckanog peršina.
Sviđaju vam se recepti? Još ideja za jednostavne obroke pronađite nawww.brzoifino.hr.