Nocu mozete itekako nagomilati kilograme, a evo i kako

Obroci tijekom noci mogli bi pomoci porastu tezine, kazu americki znanstvenici koji su proucavali ucinak kasnih obroka na miseve.

Cak i kad su unosili istu kolicinu kalorija misevi koji su jeli i tijekom noci vise su dobijali na tezini, utvrdili su znanstvenici te zakljucili da gladovanje tijekom najmanje 12 sati aktivira razgradnju masti u tijelu.

Americki tim kazao je za casopis Cell Metabolism kako planira provesti i ispitivanja na ljudima kako bi utvrdio odnosi li se to i na covjeka.

Tijekom istrazivanja oko 400 miseva dobijalo je prehranu bogatu secerima ili mastima ili njihovu kombinaciju te normalnu prehranu tijekom razlicitih vremenskih intervala.

Misevima kojima je bilo dozvoljeno da uzimaju hranu tijekom devet do 12 sati u 24 sata manje su dobili na tezini nego oni koji su mogli tijekom 24-satnog intervala jesti istu kolicinu hrane kad god su htjeli.

Cak i kad se misevima koji nocu nisu dobijali hranu vikendom dozvolilo da jedu kad hoce i dalje su manje dobijali na tezini sto znaci da dijetalna prehrana trpi odstupanja od strogog rezima.

A kad su misevi, koji su mogli prije jesti kad god su htjeli, ubaceni u rezim bez nocnih obroka oni su uz unos iste kolicine kalorija svejedno izgubili pet posto tezine.

Znanstvenici vjeruju da je kljuc u 12-satnom postu u 24-satnom intervalu.

Gladovanje nocu imalo je pozitivni ucinak i na secer u krvi i kolestrol kod miseva.

Povratak na Net.hr